Két évvel az általa „különleges hadműveletnek” nevezett ukrajnai akció kezdete után Vlagyimir Putyin orosz elnök ellátogatott a kazanyi repülőgépgyárba, és megtekintett egy újgenerációs Tupoljev Tu-160-as bombázót.

A Kreml által elképzelt villámoffenzíva terve rég dugába dőlt, de a győzelem érdekében Putyin minden forrást biztosít fegyveres erőinek felszerelésére.

Elemzők szerint idén a kormányzati kiadások egyharmadát a hadseregre fordítják.

Viszonyításképpen: Magyarország a költségvetéséből csupán körülbelül 3,5 százalékot fordít fegyverkezésre. Idén egyébként 18 NATO-tagállam – köztük Magyarország – védelmi kiadásai érik el a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát. 

Az ukrajnai harcokat jelentős orosz tüzérségi fölény jellemzi. Az ukrán erőknek nagy szüksége van az utánpótlásra; lőszerre, tüzérségi gránátokra, gyógyszerekre és egyéb katonai felszerelésekre. Kijev nagyon várja a következő amerikai segélycsomagot, ami elakadt a kongresszusban – írja az Euronews

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint az Ukrajna 2024-es humanitárius szükségleteinek kielégítésére irányuló, 3 milliárd dolláros felhívása mindössze 10 százalékban van finanszírozva. A világszervezet egyik szóvivője azt mondta, a pénzhiány miatt bizonytalanná vált a létfontosságú segítség a frontterületeken élő rászorulók számára.