Oroszországban letartóztatták egy melegbár főnökét az új LMBTQ-ellenes törvények megsértése miatt. Egy orosz bíróság két hónapos előzetes letartóztatásra ítélte a szórakozóhely vezetőjét és egy művészeti igazgatót.

Ez az első eset, hogy a Kreml tavaly bevezetett LMBTQ-ellenes törvényei után célkeresztbe kerültek konkrét személyek. A legfelsőbb bíróság 2023 novemberében szélsőséges szervezetnek minősítette „a nemzetközi LMBTQ társadalmi mozgalmat”, és betiltotta tevékenységét Oroszországon belül – írja a Politico.

A szélsőséges közösség szervezéséért kiszabható maximális büntetés 10 évig terjedő szabadságvesztés.

A kazah határtól 150 kilométerre fekvő Orenburgban működő bíróság közleményben tudatta: a nyomozás során megállapították, hogy a vádlottak, mint nem hagyományos szexuális irányultságú személyek a Pose bárban dolgoztak és biztosították annak működését.

Razziák a melegklubokban országszerte

A tavaly év végi bírósági ítélet után a bűnüldöző szervek több razziát tartottak LMBTQ-barát bárokban, klubokban és szaunákban országszerte, gyakran a helyi jobboldali aktivisták támogatásával. A Pose elleni razziáról először egy szélsőjobboldali szervezet számolt be, közzétéve egy videót, amelyen az látható, hogy egyes személyeket a földre kényszerítenek és kihallgatnak.

Miután Oroszországban az LMBTQ+ mozgalmat szélsőséges szervezetnek minősítették, több személyt is megbírságoltak vagy letartóztattak „szélsőséges jelképek” felmutatása miatt, köztük egy 24 éves nőt, akit öt napra őrizetbe vettek, mert szivárványszínű fülbevalót viselt.