Az elfogatóparancs szerint Szergej Sojgu, a volt védelmi miniszter és Valerij Geraszimov, a hadsereg vezérkari főnöke felelős azokért a háborús bűnökért, amelyek keretében célba vették és súlyosan megrongálták az ukrajnai polgári infrastruktúrát.

A nemzetközi bíróság – amelynek Oroszország különben nem tagja – tavaly vádat emelt Vlagyimir Putyin elnök és Marija Lvova-Belova, a gyermekek jogaiért felelős biztos ellen az ukrán gyermekek Oroszországba való elhurcolása miatt, ami háborús bűncselekménynek számít.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a vádiratokat, mint figyelmeztetést mindenki számára, hogy az ukránok ellen elkövetett orosz bűnök miatt elkerülhetetlen a felelősségre vonás – írja a The Washington Post.

Sojgut és Geraszimovot azzal vádolják, hogy az ukrajnai civilek elleni szörnyű bűnöket követtek el az ukrajnai kritikus civil infrastruktúrát ért orosz bombázások során. Ezek a barbár rakéta- és dróncsapások továbbra is embereket ölnek és súlyos károkat okoznak országszerte

– írta az ukrán elnök az X-en közzétett nyilatkozatában.