Gennagyij Zsidko orosz tábornok, miután rövid ideig a Kreml csapatainak parancsnoka volt Ukrajnában, szerdán 57 éves korában „hosszú betegség” után meghalt Moszkvában – jelentette be szerdán egy regionális vezető a Politico beszámolója szerint.

Zsidko tábornok 2022 májusától vezette az Ukrajnában a megszálló orosz csapatokat, amíg tavaly nyáron a katonai műveletek kudarcai miatt le nem váltották. A parancsnokot végül Szergej Szurovikin, művésznevén Armageddon tábornok váltotta fel. Szurovikint – aki állítólag a Wagner-főnök és lázadó Jevgenyij Prigozsin szövetségese – később szintén eltávolították a katonai vezetésből, és jelenleg házi őrizetben van.

Ez nem az orosz leváltott tábornokok hete volt

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szankciókkal sújtotta Zsidkót Moszkva teljes körű ukrajnai inváziójában játszott szerepe miatt, ahol csapatokat – köztük kiskorúakat – vetett be Oroszország érdekében.

Zsidko a második orosz tábornok, aki ezen a héten halt meg. Kedden Gennagyij Lopirev hunyt el a börtönben egy eddig még nem részletezett betegségben – közölte egy börtönfelügyelő tisztviselő a Szabad Európa Rádió jelentése szerint. A tábornok szintén fontos beosztásokat töltött be korábban, többek közt a vezetője volt az orosz titkosszolgálat észak-kaukázusi részlegének is. Őt még 2016-ban tartóztatták le, miközben Vlagyimir Putyin elnök személyi gárdájában szolgált.

 

A rubel gyengülése eltörpül az oroszok súlyosabb gondjai mellett

A rubel a háború kezdete óta másodszor gyengül, immár nem hirtelen, hanem masszívan, tartósan. Az orosz lakosság reakciója is más: azt mondják, ezer más gondjuk is lett a háború másfél éve alatt. Bővebben --->