A 46 éves amerikai vállalkozó, Bryan Johnson a kaliforniai székhelyű Kernel vállalat alapítója és vezérigazgatója. Az általa vezetett kutatóintézet az emberi agy aktivitását vizsgálja, illetve az üzletember nevéhez fűződik a Blueprint projekt, amelynek keretében Bryan Johnson évi 2 millió dollárt (mintegy 700 millió forintot) költ arra, hogy visszafordítsa öregedését, és kérkedjen a 28 éveseket megszégyenítő bőrével, illetve egy 18 éveséhez hasonlítható vitálkapacitásával. Ezek alapján úgy tűnik, fittyet hány a természet törvényeire, és küldetése arról szól, hogy felfedezze az örök fiatalság titkát.

Elmondása szerint saját öregedésgátló protokollja világrekordot döntött:

És láss csodát, tényleg fiatalodott

A Project Blueprint keretében Bryan Johnson az elmúlt két évben sikert ért el, hiszen bő öt évvel visszafordította epigenetikai korát. 

Az epigenetika

Az epigenetika az a tudományág, ami azzal foglalkozik, hogy miként befolyásolják a környezeti hatások az örökölt tulajdonságokat. Ilyen környezeti hatás például a táplálkozás, a mozgás, a higiénia, az alvás, az élet folyamán elkapott fertőzések, a pszichológiai hatások, továbbá számos egyéb környezeti és viselkedéses tényező.

A megszállott üzletembert küldetésében nem mellesleg egy 30 orvosból álló csapat támogatja: a tudós team figyelemmel kíséri önkéntes kísérleti alanya minden testi tevékenységét, hogy megoldást keressen az összes szerve öregedésének visszafordítására.

És vannak is már eredményeik, hiszen néhány év elteltével Bryan Johnson szíve egy 37 éves emberéével egyenértékű, bőre 28 évesnek tűnik, tüdőkapacitása pedig egy 18 évesét megszégyeníti.

Szigorú diétára fogta magát

A Project Blueprint nem fáklyás menet, hiszen Bryan Johnson vegán étrendje mindössze napi 1977 kalóriát tartalmaz, miközben hetente háromszor nagy intenzitású testgyakorlatokat végez, hogy felülírja a természet ősi szabályait.

A Bloomberg arról ír, hogy Bryan Johnsonnak alvás előtt speciális szemüveget kell felvennie a nem kívánatos kék fény elkerülése érdekében, illetve minden hónapban több tucat – olykor fájdalmas – orvosi beavatkozást is el kell viselnie.

Úgy erektál, mint egy tinédzser

A Project Blueprint részeként a megszállott kutató reggel 5 órakor kezdi a napját, magához vesz két tucatnyi étrend-kiegészítőt, kollagén peptideket tartalmazó zöld gyümölcslevet fogyaszt, továbbá figyelemmel kíséri testzsír-értékeit, pulzusszám-ingadozását és a vércukorszintjét. 

SŐT, VAN EGY OLYAN SPÉCI GÉPEZETE IS, AMI NYOMON KÖVETI ÉJSZAKAI EREKCIÓI SZÁMÁT, ÉS EZEK BIZONY OLYAN GYAKORIAK, MINTHA TINÉDZSER LENNE.

Amit csinálok, az extrémnek tűnhet, de megpróbálom bebizonyítani, hogy a hanyatlás nem elkerülhetetlen.

– mondta a milliomos.

A napfénytől is óvja magát

A fitneszgyakorlatok és az egészségmegőrzés mellett Bryan Johnson különös gondot fordít a bőre öregedésének visszafordítására is: napi hét különböző krémet használ, lézerterápiára jár, és a napfénytől is óvja a testét.

A Bloomberg tudósítása szerint Johnsonnak meglehetősen sok kritikával kellett már szembenéznie excentrikus önkísérletei miatt, és kétségbe vonják, hogy lenne orvosi bizonyíték arra, hogy módszere valaha is általános és tömegesen alkalmazható lenne, hiszen nincs az a krémmennyiség, különleges gyümölcslé-kúra és kozmetikai terápia, ami visszafordíthatná az öregedés forgatókönyvét.