Nem enyhül Orbán álláspontja – közölték a Guardian érdeklődésére illetékesek, miközben a magyar vezető fejtörést okoz Brüsszelben. Orbán Viktor az uniós csúcsra érkezve kitartott amellett, hogy álláspontja eljárási megfontolásokon és az érdemeken alapuló döntések iránti elkötelezettségen alapul:

Ukrajna EU-csatlakozásának feltételei nem teljesültek, ezért nem támogatjuk. Ebből nem engedünk!

– közölte a magyar kormányfő a Facebook oldalán.

A Guardian híradása szerint továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy a magyar miniszterelnök hagy magának némi tárgyalási mozgásteret. A portálnak nyilatkozó tisztségviselők megjegyzik, hogy Orbán szereti a figyelmet. Önmagában azzal is nyerhet, ha a csúcs a magyar kormány körül forog, a nagy országok vezetői rohannak vele találkozni, és minden sajtó beszámol a megjegyzéseiről.

„Nincsenek kivételek!”

Orbán Viktor a francia és a német vezetéssel folytatott találkozóját követően a közösségi médiában megjelent új bejegyzésében azt mondta: „a bővítés érdemeken alapuló folyamat. Nincsenek kivételek!”

A Guardian tudósításában megjegyzik, hogy nem Magyarország az egyetlen tagállam, amely megkérdőjelezi a „gyorsított” Ukrajnát, miközben maga mögött hagyja az olyan országokat, mint Bosznia-Hercegovina. Budapest mellett Ausztria, Belgium, Ciprus, Horvátország, Olaszország, Görögország, Szlovénia és Szlovákia képviselői a hét elején az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek csúcstalálkozóján megjegyezték, hogy fontos a kiegyensúlyozott megközelítés, hogy ugyanazokat a szabályokat, kritériumokat alkalmazzák minden tagjelölt országra.