Nem sokkal azután, hogy 2022 végén megjelent az OpenAI által fejlesztett ChatGPT, Olaszország a világon elsőként tiltotta be a használatát. A lépést adatvédelmi okokkal magyarázták a döntnökök, nem sokkal később azonban újra elérhetővé vált a platform, és azóta is használhatják azt az olaszok.

Az olasz kormány azóta nem a mesterséges intelligencia (MI) kerékkötőjeként lép fel: az olasz fejlesztési bank, a Cassa Depositi e Prestiti (CDP) útján a kormányzat 1 milliárd eurót – nagyjából 389,6 milliárd forintot – szán a mesterséges intelligencia fejlesztésére a következő öt évben – számolt be a hvg.hu

Giorgia Meloni miniszterelnök márciusban beszélt először a tervről, amelynek azóta már a részletei is ismertek. Ezek szerint a CDP három területre fókuszálva nyújtja majd a támogatást: 

580 millió eurót fektet be az induló vállalkozásokba, 300 millió eurót kapnak azok a cégek, amelyek készek nemzetközi piacra lépni, míg 120 millió eurót arra szán az olasz kormány, hogy az egyetemi kutatások eredményei a piacon is meg tudjanak jelenni.

Eközben Olaszország saját törvényt dolgoz ki, összhangban az Európai Unió világelső MI-szabályozásával.

Meloni szerint a MI-ben rejlő lehetőségeket csak úgy lehet kihasználni, ha olyan etikai szabályok mentén fejlesztik, amelyek az emberekre, valamint jogaikra és szükségleteikre összpontosítanak. Ennek keretében az MI-vel elkövetett bűncselekmények elkövetői a jövőben sokkal súlyosabb büntetésre számíthatnak – legyen szó pénzmosásról, csalásról vagy a szerzői jogok megsértéséről.