Éves szinten 17,8 százalékkal csökkentek a német elektromos és digitális ipar új megrendelései a ZVEI (Verband der Elektro- und Digitalindustrie) villamosipari és digitális elektronikai szövetség negyedéves összesítése szerint. Ez csaknem négy éve a legnagyobb mértékű visszaesés az ágazatban – írja az MTI.

Az első negyedév egészében a vállalatok 13,5 százalékkal kevesebb új megrendelést könyveltek el, mint 2023 azonos időszakában.  A január-márciusi időszak 55,3 milliárd eurós értékesítési árbevétele 8,9 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A ZVEI kimutatása szerint elsősorban a belföldi kereslet mérséklődött az év első három hónapjában.

Márciusban 25,7 százalékkal maradtak el a németországi megrendelések a 2023-as adattól, az első negyedévben pedig 15,2 százalékos volt az elmaradás.

A külföldi megrendelések márciusban 11,1, az első negyedévben pedig 12,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Andreas Gontermann, a ZVEI vezető közgazdásza elmondta, hogy a márciusihoz képest a múlt hónapban  tovább romlottak az előretekintő általános üzleti várakozások, azonban a jövőbeni exportmegrendelésekkel kapcsolatos kilátásokban javulás volt tapasztalható.

Ráadásul áprilisban ismét romlásnak indult a német elektromos és digitális ipar négyhónapja emelkedő klímaindexe.