Az orosz-ukrán konfliktus témája uralta a NATO washingtoni csúcstalálkozójának nyitányát. A konferencián 32 tagország állam- és kormányfői vesznek részt, köztük Orbán Viktor.

A Guardian beszámolója szerint heves taps kísérte Joe Biden amerikai elnök beszédét, amikor határozottan kijelentette: Oroszország nem fog győzni. Ukrajna győzni fog.

A lap tudósítása alapján Biden úgy fogalmazott:

A háború előtt Putyin azt hitte, hogy a NATO összeomlik. Ma a NATO erősebb, mint valaha volt történelme során. Amikor ez az értelmetlen háború elkezdődött, Ukrajna szabad ország volt. Ma még mindig szabad ország, és a háború azzal ér véget, hogy Ukrajna szabad és független ország marad.

 

Az amerikai elnök egyúttal bejelentette, hogy a szövetség öt új stratégiai légvédelmi rendszert biztosít Ukrajnának.

Előzőleg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök késő éjszaka beszédében arra buzdította az Egyesült Államok politikai vezetőit, ne várják meg a novemberi elnökválasztás eredményét, hogy erőteljesen lépjenek fel országa megsegítésére.

A NATO-csúcson Nacsa Lőrinc, a magyar parlamenti delegáció vezetője azt hangsúlyozta felszólalásában:

eljött az ideje annak, hogy a szervezet nagyobb szerepet vállaljon az Ukrajnára vonatkozó békemisszióban és a jelentőségteljes tárgyalások megkezdésében.

Beszámolt arról, hogy Magyarország nem vesz részt a NATO ukrajnai koordinációs missziójában, amihez garanciákat kapott a jelenlegi és leendő főtitkártól is. Összehangolt cselekvést mondott szükségesnek a világban látható biztonsági kihívások, mint a háborúk, a terrorizmus és az illegális migráció kezelésére.

Korábban Szijjártó Péter a találkozóra érve úgy nyilatkozott, hogy Magyarország a NATO-csúcson is az ukrajnai tűzszünet és a béketárgyalások mielőbbi megkezdése mellett fog érvelni, ugyanis ha nem sikerül gyorsan véget vetni a háborúnak, akkor brutális eszkalációs veszéllyel kell szembenézni.

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott, hogy a katonai szervezet az eddigi egyik legnehezebb időszakát éli. Hiszen újra a hidegháborús hangulat uralja a világpolitikát, újra reális a veszély, hogy a világ blokkokra szakad, és a két és fél éve a szomszédunkban zajló háború is durva eszkalációs helyzet előtt áll.

Magyarország álláspontja világos, ennek a háborúnak a csatatéren nincsen megoldása, ehelyett tárgyalásokra, diplomáciai megoldásra van szükség, és ezt az álláspontunkat fogjuk képviselni a NATO-csúcs három napján is.

Kína egyébként a NATO-csúcstalálkozó előtt arra szólította fel a védelmi szövetséget, hogy gondolja át törekvéseit az ázsiai és csendes-óceáni térségben, változtasson a Kínáról alkotott hamis képén és hagyjon fel a hidegháborús mentalitással. 

A NATO regionális védelmi szövetségnek nevezi magát, azonban folyamatosan átlépi a határait, kiterjeszti a mandátumát, túllép a védelmi zónáján és konfrontációt idéz elő, amellyel felfedi mélyen gyökerező hidegháborús mentalitását és ideológiai elfogultságát – mondta a pekingi külügyi tárca szóvivője.