Bonaparte Napóleon egykori kalapja kerül kalapács alá egy párizsi aukción. A fekete hódbundából készült vékony filckalap értékét 600 ezer és 800 ezer euró közti összegre becsülik – írja a BBC

A történészek úgy tartják, egy ikonikus darabról van szól, amely mai kifejezéssel élve a Napóleon-márka meghatározó darabjának tekinthető. Az egykori nagy hatalmú francia uralkodót annak idején többek között ez a kalap tette felismerhetővé a csatákban a harctéren.

Napóleon pályafutása során legalább 120 ilyen típusú kalapot birtokolt, amelyek közül mindössze húsz darab maradt fönt. Többségük magángyűjteményekben található. Így a most elárverezésre kerülő fejfedő is rendkívüli értékkel bír, és egy újabb gyűjtőhöz kerülhet.

Különösen azok után, hogy egy kifogástalan állapotban lévő darabról van szó, miután a kalapot Napóleon egyik szolgájának családja gondosan őrizte máig generációkon át.

A történészek azt is megjegyzik: Napóleon akkor mindenképpen ezeket a kalapokat viselte, amikor magányosnak érezte magát, dühében pedig hajlamos volt kalapját a kezébe venni, és földhöz vágni. Ez a kalap volt annak idején, sőt, máig is a császár szimbóluma.

Az Osenat aukciósház a kalap mellett Napóleon egyik ezüsttálját is áruba bocsátja, amelyet a waterlooi csata után raboltak el a hintójából, illetve ezúttal az uralkodó díszes piperetáskájára is lehet licitálni.

Kapaszkodjon: ennyiért árverezik el a legdrágább whisky-t

A világ legdrágább whiskyje kerül kalapács alá a Sotheby's aukciósház novemberi árverésén Londonban. Bővebben --->