Politikai párttól függetlenül, minden nagy-britanniai önkormányzati vezető számára megszólalt a vészharang, miután Notthingham teljes fizetésképtelenséget jelentett be. Az elmúlt 12 hónapban ez a negyedik helyhatóság a szigetországban, hat év alatt pedig a nyolcadik, amelyik becsődöl.

A Helyi Önkormányzatok Szövetségének (LGA) felmérése szerint a helyi önkormányzatok vezetői közül majdnem minden ötödik úgy véli, hogy a következő 15 hónapban nem kizárt, vagy nagyon valószínű, hogy hasonló sorsra jut az ő testületük is. 

Shaun Davies, az LGA elnöke szerint a pénzügyi nehézségek kockázatától senki sem mentes, és sokan szembesülnek annak a valószínűségével is, hogy képtelenek lesznek kiegyensúlyozott költségvetést fenntartani. 

Több önkormányzat is megszorítási terveket készít elő, válaszul arra, hogy a városházák nem kaptak pénzügyi haladékot, annak ellenére, hogy becslések szerint a következő két évben a 4 milliárd fontra becsült finanszírozási hiány miatt egyre nagyobb az aggodalom – írja a The Guardian.

Leeds nemrég bejelentette, hogy 750 munkahelyet szüntet meg, bezárja az idősotthonokat és a Pudsey Civic Hall koncerttermet is, valamint a szociális ellátási díjakat és a parkolási díjakat is megemeli.

A konzervatív többségű megyei tanácsok, mint Essex, Hampshire, Kent és Surrey, külön-külön levélben fordultak Michael Grove miniszterhez, hogy kapjanak többletfinanszírozást. Több mint 30 helyi hatóság kér levélben sürgős mentőcsomagot a gyermekek szociális ellátására. Amennyiben ez nem történik meg, elképzelhető, hogy további megszorításokat kell bevezetniük.

A levél írói szerint ezt egy választási évben jobb lenne elkerülni.

Jonathan Carr-West, a Local Government Information Unit szakértői csoport vezetője szerint egy tucat helyi tanács mehet csődbe a következő két évben, ha a helyzet nem változik.

Harry hercegre fenik a fogukat iszlamista terroristák

Afganisztáni katonai küldetései miatt a sussexi herceg likvidálására szólítanak fel radikális iszlamisták – írja a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal.
Bővebben--->