2024-ben a migránsok még azelőtt próbálnak meg eljutni a kontinensre, hogy bevezetnék az érkezők számának csökkentésére irányuló új jogszabályokat, így várhatóan a migráció idén csak növekedni fog – írja a The Guardian

Az Európában – többek között az Egyesült Királyságban – és az Egyesült Államokban zajló választási kampányoktól elbizonytalanodva, az Európába igyekvők közül sokan még a várható változások előtt igyekeznek majd megérkezni – jósolta az osztrák székhelyű Nemzetközi Migrációs Politikai Fejlesztési Központ (ICMPD).

Ezt a bezáródó bolti hatásnak nevezem. Az emberek a választási kampányokban hallani fogják a migrációval kapcsolatos intézkedéseket, és azt fogják gondolni, hogy itt kell lenniük, mielőtt azok hatályba lépnek

– mondta Michael Spindelegger, az ICMPD főigazgatója, aki egyben sürgette a politikusokat, hogy fokozzák a legális útvonalak létrehozására irányuló erőfeszítéseket, és a magánvállalkozásokkal együttműködve hozzanak létre toborzó- és képzési központokat azokban az afrikai és közép-ázsiai országokban, ahonnan sok migráns érkezik Európába.

Az ICMPD éves jelentése szerint a közel-keleti háború és az esély arra, hogy Donald Trump újra hatalomra kerül az Egyesült Államokban, hatalmas emberáradathoz vezethet.

A jelentés szerint az EU által tavaly év végén elfogadott új migrációs törvények kezdetben inkább mágnesként, mintsem visszatartó erőként fognak hatni sokakra, akik megpróbálnak Európába jutni, mielőtt még azok hatályba lépnének.

Ylva Johansson uniós biztos nemrég arra hivatkozott, hogy egymillióval több munkavállalóra van szükség az EU-ban, hogy lépést tudjanak tartani a demográfiai változásokkal, és azt mondta, hogy "kihívást jelent, hogy ezt rendezett módon tegyük". Spindelegger szerint a számok sokkal magasabbak, csak Németországban 1 millióra, Ausztriában pedig 500 ezerre lenne szükség.

Az ICMPD szerint az EU 2023-ra vonatkozó végleges adatai várhatóan azt mutatják, hogy 2023-ban több mint 1 millió menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be, ami mintegy 20 százalékkal több, mint 2022-ben, és 2016 óta a legmagasabb szám.