Az athéni belügyminisztérium vasárnap esti közlése szerint Micotákisz Új Demokrácia (ND) pártja a szavazatok 40,5 százalékát tudhatja magáénak, és ezzel abszolút többséget szerzett a 300 tagú törvényhozásban.

A legnagyobb ellenzéki párt, az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök (2015-2019) által vezetett Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) a szavazatok 17,8 százalékát kapta.

Az új választási rendszer alapján az ND legkevesebb húsz további mandátumot kaphat, és így mintegy 160 képviselői hellyel biztosíthatja a kormányalakításhoz szükséges többséget a 300 fős törvényhozásban.

Az ND és a Sziriza mellett az előrejelzések szerint hat párt lépte át a 3 százalékos parlamenti küszöböt.

Bejutott a törvényhozásba a balközép PASZOK-Mozgalom (11,9 százalék), Görögország Kommunista Pártja (7,6 százalék), a jobboldali Görög Megoldás (4,5 százalék), a jobboldali Spártaiak, a szintén jobboldali Demokratikus Hazafias Mozgalom - Győzelem, és feltehetően bekerül a baloldali Szabadság Útiránya is.

A választói részvétel mintegy 52 százalék volt.

A görög választások első fordulójában a voksok 41 százalékát megszerző Új Demokrácia egy koalíció alakításával lezárhatta volna a választás, ám a jelenleg is kormányzó politikai erő kihasználta, hogy hatalmas pofont kapott a szavazóktól a legnagyobb ellenzéki párt. A második fordulóra K.O.-t terveztek, és úgy tűnik, sikerült is nekik. 

Herkulesi feladatok előtt áll a görög kabinet

Athén sokat tett az adósságválság utáni újjáépítésért, de a munkát még messze nem végezte el. A görög miniszterelnöknek nagy többségre van szüksége ahhoz, hogy a reformokat tovább vihesse. Bővebben >>>