Feszült a hangulata van a spanyolországi gazdatüntetéseknek. A dél-európai országban a hatóságok hat embert vettek őrizetbe és százakat megbírságoltak. 

Az alulról szerveződő, egyéni kezdeményezésekből induló akcióban a tüntetések második napján, szerdán is több nagyváros bevezető útjai zárták el időszakosan traktorosok. Hatalmas torlódások alakultak ki Katalónia, Valencia, Kasztília-La Mancha, Andalúzia, Aragón, Murcia, Extremadura tartományok legfontosabb közlekedési útvonalain.

Képviselőik 16 fős csoportját Pere Aragonés katalán elnök fogadta, a két fél a megbeszélésen abban állapodott, hogy egy héten belül újra találkoznak, és pontról pontra elemzik a felmerült kérdéseket. 

A gazdatüntetések a spanyol parlamentben is napirendre kerültek, amelyben Pedro Sánchez miniszterelnök ígéretet tett az élelmiszerlánc-törvény megerősítésére, a veszteséges értékesítés kiküszöbölésére és a viszonosság elvének megvalósítására a külföldi termékek behozatali feltételei között.

A tüntetések csütörtökön is folytatódnak, mivel a három legnagyobb érdekképviselet, a COAG, az UPA és az ASAJA már korábban az utakra hívta a gazdákat erre az időpontra, február 21-ére pedig a spanyol agrárminisztérium épületéhez szerveznek tüntetést.

A spanyol mezőgazdasági termelők kiáltványban fejezték ki tiltakozásukat amiatt, hogy a harmadik országokból importált olcsó mezőgazdasági termékek lenyomják az uniós és spanyol termékek árát, miközben nem felelnek meg az EU-s normáknak. Az európai és a spanyolországi mezőgazdasági szektor egyre növekvő frusztrációba és nyugtalanságba süllyed a nehéz körülmények és az EU-szabályok által generált fullasztó bürokrácia miatt.

A spanyol gazdák az akcióikkal egy olyan cselekvési tervet követelnek, amely európai, belföldi kormányzati és tartományi szintű intézkedéseket is tartalmaz az aszályból, az ukrajnai háborúból, a közös agrárpolitikából és a munkaügyi kérdésekből adódó problémák kezelésére.

Olaszországban a főváros körül több száz traktorral állomásoznak a gazdák, akik közül tízen hajthattak be Rómába a városba a péntekre kitűzött megmozdulásra - írta az MTI.

A pénteki megmozdulást az Agrár Felszabadulás nevű gazdacsoport hirdette meg. Vezetőjük, Salvatore Fais úgy nyilatkozott, nem mondtak még le arról a tervükről, hogy traktoraikkal végigvonuljanak a Róma körüli körgyűrűn. Egy másik csoport, amely az Elárult Mezőgazdasági Dolgozók nevet viseli, erőteljesebb akciót szeretne felmutatni: ezért az egész országból Rómába szólította az ágazat képviselőit egy újabb nagyszabású demonstrációra, amelyet jövő héten akarnak megrendezni.

A Rómába vezető országutakon folyamatosan érkeznek a traktorok, amelyeknek négy parkolási helyszínt jelöltek ki a hatóságok a körgyűrűn kívül.

A tüntetők bejelentették, hogy küldöttségük csütörtök este fel akar lépni a Sanremói Dalfesztivál színpadán, hangot adva követeléseiknek. A fesztivált rendező RAI köztelevízió közölte, hogy egyelőre semmilyen megállapodás nem született a gazdák esetleges részvételéről.

A tüntető olasz gazdák a hazai minőségi agrár- és élelmiszeripari termékek védelmét szorgalmazzák, a műhús betiltását, az agrárágazat kiemelt támogatását kérik az Európai Uniótól szigorítások helyett, valamint a mezőgazdaságban dolgozó fiatalok segítését.

Az egyik gazdacsoportot vezető Danilo Calvani úgy nyilatkozott, követeléseik között szerepel az is, hogy eltöröltessék az Európai Unió kétoldalú agrármegállapodásait olyan nem uniós országokkal, amelyek tönkreteszik a tagállamok mezőgazdaságát.

Traktorral vonulnak pénteken Záhonyba a magyar gazdák. A tiltakozó akcióval uniós szintű fellépést szorgalmaznak az ukrán termékdömpinggel szemben. Ezt Jakab István Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke jelentette be a múlt héten.