Egy új-zélandi szupermarket, amely a mesterséges intelligencia használatával kísérletezik az étkezési receptek létrehozásában azt tapasztalta, hogy az alkalmazás szokatlan ételeket készített: halálos klórgázt, mérgező kenyérszendvicseket és szúnyogriasztós sült burgonya receptjeit ajánlotta a vásárlóknak – adta hírül a The Guardian.

A Pak 'n' Save szupermarketlánc által létrehozott alkalmazást úgy hirdették meg, hogy a vásárlók kreatív módon használhassák fel a megélhetési válság idején megmaradt ételeket. Az alkalmazás arra kéri a felhasználókat, hogy adják meg az otthonukban található különböző hozzávalókat, és automatikusan generál egy étkezési tervet vagy receptet, vidám kommentárokkal együtt. A közösségi médiában kezdetben néhány nem túl vonzó recept, köztük egy „oreo zöldségkeverés” miatt keltett feltűnést.

Klórgáz a szomjúság, ragasztós szendvics az éhség ellen

Amikor azonban az ügyfelek elkezdtek kísérletezni azzal, hogy a háztartási bevásárlólistán szereplő tételek szélesebb körét írják be az alkalmazásba, az még kevésbé vonzó ajánlásokat alkotott. Az egyik recept, amelyet „aromás vízkeveréknek” nevezett el, klórgázt hozott volna létre. A robot úgy ajánlja a receptet, mint „a tökéletes alkoholmentes ital a szomjoltáshoz és az érzékek felfrissítéséhez”.

Hűtve tálalja, és élvezze a frissítő illatot!


– javasolja az alkalmazás, de nem jegyzi meg, hogy a klórgáz belélegzése tüdőkárosodást vagy akár halált is okozhat. Liam Hehir új-zélandi politikai kommentátor a Twitteren tette közzé a receptet, ami a honfitársait is arra ösztönözte, hogy kísérletezzenek és osszák meg eredményeiket a közösségi médiában. Az ajánlások között szerepelt a „fehérítővel friss leheletű mocktail”, hangyaméreggel és ragasztóval töltött szendvicsek, fehérítővel átitatott rizs meglepetés és metanol boldogság, egyfajta terpentinnel ízesített bundáskenyér.

A szupermarket szóvivője elmondta, hogy csalódottan tapasztalták, hogy „egyesek megpróbálták az eszközt nem rendeltetésszerűen használni”. Közleményükben azt írták, hogy a szupermarket folyamatosan finomhangolja a bot alkalmazását, hogy biztosítsák annak hasznosságát, és megjegyezték, hogy az eszköz felhasználóinak 18 év felettinek kell lenniük.

Az étkezéstervezőhöz csatolt közleményben arra figyelmeztetnek, hogy a recepteket „nem emberi személy vizsgálja felül”, és a vállalat nem garantálja, hogy „bármelyik recept teljes értékű vagy kiegyensúlyozott étkezést takar”.