Lettországban ezernél is több orosz állampolgár kapott a bevándorlási hivataltól levelet, amelyben választás elé állítják őket:

vagy elhagyják a balti államot szabad akaratukból két héten belül, vagy a helyi törvényes előírásoknak megfelelően rendezik jogi státuszukat, különben kiutasítás vár rájuk

– jelentette be Maira Roze, az Állampolgársági és Migrációs Hivatal vezetője.

A döntés hátterében a lett bevándorlási törvény módosításai állnak, amelyeket 2022 őszén fogadtak el, válaszul Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára.

A tájékoztatás szerint orosz állampolgárok továbbra is tartózkodhatnak életvitelszerűen a balti állam területén, de csak állandó tartózkodási engedély és megfelelő szintű lett nyelvtudás mellett.

Akik nem tesznek eleget ezeknek a kötelezettségeknek határidőre, azokra kitoloncolás vár. A határidő lejártával – a jogszabályban foglaltak szerint – a határőrség felkeresi az érintettek utolsó bejelentett tartózkodási címét, és az ország elhagyására szólítják fel őket – tette hozzá Roze.

A bevándorlási hivatal jelenleg 985 olyan személyről tud, aki nem tett eleget a szabályozásnak, ám a hatóság közlése szerint áprilisban további 2500 személy kerülhet fel együttműködés hiányában a kiutasítandó személyek listájára.

Lettországban az orosz származású kisebbség az 1,9 milliós népesség közel negyedét teszi ki. A szovjet időben bevándorolt orosz ajkú lakosok és leszármazottaik közül sokan soha sem igényeltek állampolgárságot, míg mások orosz útlevéllel rendelkeznek.