A 64 éves férfit Zsolnán fogták el, miután felhívta a segélyhívót, és azt állította, hogy azt akarja tenni, "ami Prágában történt". A bejelentést követően a rendőrök azonnal intézkedtek, és őrizetbe vették a fenyegetőzőt. A rendőrség közlése szerint a férfit rémhírterjesztéssel gyanúsították meg, amiért legfeljebb két év börtönbüntetés jár – számolt be róla a BBC.

 

Több további biztonsági incidens is történt a gyilkosságok óta tapasztalható általános nyugtalanság közepette Csehországban.

 

Péntek este fegyveres reagáló egységet küldtek a forgalmas prágai IP Pavlova kereszteződéshez, miután egy gránátot tartó férfiról értesültek. A helyszínre hívott pirotechnikai szakértők szerint a fegyver utánzat.

 

Letartóztattak két – a média által külföldinek minősített – férfit. A villamos- és közúti forgalmat átmenetileg leállították, a metrószerelvények pedig meg sem álltak az állomáson, amíg a rendőrség intézkedett.

 

Eközben szombat este rövid időre kiürítették a prágai repülőtér 2-es terminálját, miután egy "angolul beszélő férfi" felhívta a rendőrséget, hogy öt bombát helyeztek el a repülőtéren. A járatokat ez nem érintette, és a terminált újra nyitották, miután befejezték a robbanóanyag keresését.

 

A legtöbb cseh december 24-én ünnepli a karácsonyt. Az idei ünnepségre közvetlenül a csütörtöki áldozatok nemzeti gyásznapja után kerül sor. Petr Pavel arra buzdította az embereket, hogy gondoljanak azokra, akik elvesztették szeretteiket.

 

Tiszteljük a fájdalmukat, és ne hagyjuk őket egyedül elszenvedni

– fogalmazott közleményében a cseh elnök.

 

 

 

 

 

 

 

 

Elbarikádozták magukat a diákok, ablakon másztak ki a tetőre

Korábbi jelentésekkel ellentétben nincs külföldi halálos áldozata a prágai Károly Egyetemen csütörtökön lezajlott fegyveres támadásnak. „A három külföldi állampolgár a sebesültek között van” – közölte a cseh belügyminiszter. Egy helyszínen tartózkodó dunaszerdahelyi egyetemistát „teljesen lesokkoltak” a történtek. Bővebben --->