Beiktatta hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök Mateusz Morawiecki új kormányát, a miniszterelnöknek két héten belül kell bizalmat kérnie az októberi parlamenti választások nyomán megalakult alsóháztól (szejm) kabinetje hivatalba lépéséhez.

A varsói államfői palotában rendezett ünnepségen Andrzej Duda hangsúlyozta: Morawiecki kabinetjének beiktatásával eleget tett a lengyel szokásjognak, amely szerint a legjobb választási eredményt elérő frakció jelöltje kap elsőként kormányalakítási megbízást. Duda megerősítette, hogy a kormányfő tárgyalásokat folytat a parlamenti pártok támogatásáról.

A választásokon a Morawieckit jelölő párt, a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szerezte a legtöbb, 194 mandátumot a 460 fős szejmben, de nem rendelkezik önálló többséggel. Az új kormányfő a lengyel alkotmány értelmében két héten belül mond programbeszédet, és kér bizalmat a parlamenttől.

 

Kaczynski elkésett, de nem ez volt ma a lesúlyosabb produkciója

A PiS elnöke nem ért oda a Szejm alakuló ülésére, így kénytelen volt a lépcsőn ácsorogni. Előtte pedig nem sokkal Jaroslaw Kaczynski elszabadult hajóágyúként „németezett”. Bővebben --->