A francia hatóságok embercsempészés gyanúja miatt nem engedtek felszállni egy utasszállító repülőgépet a vatry-i repülőtérről, amely 303 indiai állampolgárt, köztük 11 kísérő nélküli kiskorút szállított – közölte a párizsi ügyészség a CNN-el.

Az ügyészség szerint a romániai székhelyű Legend Airlines repülőgépe az Egyesült Arab Emírségekből tartott Nicaraguába, és a Párizstól nagyjából 150 kilométerre keletre fekvő Vatry repülőtéren állt meg ellátás, tankolás céljából.

A francia hatóságok december 21-én foglalták le a gépet, miután névtelen tippet kaptak.

A gépet egy Európai Unión kívül bejegyzett társaság bérelte, és a Legend Airlines nem vett részt a jegyértékesítésben erre a járatra – mondta a légitársaság ügyvédje, Liliana Bakayoko szombaton a CNN leányvállalatának, a BFMTV-nek.

A légiutas-kísérőket mind kihallgatták, és szabadon elengedték

– mondta Bakayoko, hozzátéve, hogy a gépet bérlő társaság a Legend Airlines hűséges ügyfele volt, és korábban több járatot bérelt.

A Legend Airlines a folyamatban lévő vizsgálatokra hivatkozva megtagadta a cég azonosítását.

A francia törvények szerint a szervezett embercsempészet 20 évig terjedő börtönbüntetéssel és 3,3 millió dollár (3 millió euró) pénzbírsággal sújtható.

A repülőgépen tartózkodó kiskorúakat a megfelelő kormányzati szervekhez szállították gondozásra.

Az ügyészek vasárnap azt mondták, hogy a gépet elengedték, miközben a rendőrség által kihallgatott két utas még őrizetben van.

India franciaországi nagykövetsége konzuli személyzetet küldött a repülőtérre, hogy segítséget nyújtsanak, és kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal – áll a közleményben.