Komolyan megosztja az európai kormányokat, hogy beengedjék-e az 5G hálózatok piacára a kínai államhoz közel álló gyártókat. A magyar kormány az Egyesült Államok figyelmeztetése ellenére nem lát nemzetbiztonsági fenyegetés Huawei Technologies tevékenységben, így a kínai cég komoly szerepet kap a hazai hálózatfejlesztésekben.

Annyit netezünk, amennyi a csövön kifér: berobbant az 5G

A gazdasági nehézségek ellenére is töretlen a legkorszerűbb mobilhálózat, az 5G térnyerése, év végére várhatóan legalább 1,5 milliárd előfizetője lesz világszerte.Ha kíváncsi a részletekre

A keleti szomszédunk viszont radikálisan másként értékelte a helyzetet. A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT)  kizárta a Huawei-t az 5G hálózat kiépítésére irányuló tenderekből – írja a maszol.ro.

A háttérben egy román-amerikai megállapodás 

A még Donald Trump és Klaus Iohannis által aláírt megállapodás szellemében 2021-ben lépett hatályba az a román jogszabály, ami nemzetbiztonsági jóváhagyáshoz köti az 5G hálózatok kiépítésében való részvételt. A törvény szerint a román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) engedélye alapján kiadott, miniszterelnöki jóváhagyással rendelkező gyártók szállíthatnak a mobilszolgáltatóknak műszaki eszközöket és szoftvereket az 5G hálózatok kiépítéséhez.

A pozitívan elbírált engedélyezési kérelemtől számított négy hónapon belül (szintén a CSAT kezdeményezésére) a miniszterelnök vissza is vonhatja a jogosultságot. Azonban ebben az esetben a már beépített műszaki felszerelések üzemben maradhatnak.

Olyan jelentős gyártók, mint az Ericsson, a Samsung és a Nokia már megkapták a jóváhagyás, tavaly a Legfelsőbb Védelmi Tanács még a kínai Lenovónak is megadta a nemzetbiztonsági engedélyt. Azonban a hongkongi székhelyű cég nem gyárt 5G-s berendezéseket, de érdekelt az infokommunikációs kormányzati közbeszerzésekben.