Az évtized hátralévő részére kiszivárgott uniós prioritási lista gyors áttekintése egy árulkodó furcsaságot mutat: a környezetvédelem egyetlen említése az „üzletbarát környezet” megteremtésére tett ígéret.

Ehelyett a dokumentum – amely lényegében az uniós vezetők ötévente összeállított hangulati táblája, amely az újonnan hivatalba lépő brüsszeli uniós végrehajtó hatalom számára nyújt iránymutatást – tele van a védelemre, a biztonságra és a migrációra való utalásokkal. Az éghajlatváltozásról alig esik szó. A természet és a biológiai sokféleség egyáltalán nem szerepel benne – számolt be róla a Politico.

A tervezet – amely még változhat, mielőtt az uniós vezetők a júniusi európai parlamenti választások után jóváhagyják – az Európai Tanács elnöke, Charles Michel és az általa képviselt állam- és kormányfők közötti több hónapos tárgyalások eredménye. A dokumentum jól szemlélteti a prioritások változásait: 

méhecskék helyett lövedékek.

Ez jelentős különbség 2019-hez képest, amikor az uniós vezetők legutóbb felvázolták az elképzeléseiket. Az a stratégiai menetrend az éghajlatváltozást helyezte a középpontba „egzisztenciális fenyegetésnek” nevezve azt. Az EU négy legfontosabb prioritása között szerepelt egy klímasemleges, zöld, igazságos és szociális Európa felépítése.

A világ 2019 óta hatalmasat megváltozott

2022-ben Oroszország megszállta Ukrajnát, az energiaköltségek megugrottak, és megnőtt a migrációval kapcsolatos aggodalom, ahogyan szélsőjobboldal politikai ereje is. A kínai és amerikai kereskedelmi háború pedig elbizonytalanította Európát.

Mindezt tükrözi, hogy a nyilatkozat első oldala, amelyet az uniós vezetők a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozón vitatnak meg, teljes egészében a külpolitikára, a védelemre, az uniós tagság bővítésére és az illegális migráció elleni küzdelemre összpontosít. Egy virágzó és versenyképes Európa című rész ugyan megemlíti ugyan az éghajlatváltozást, de az csak utószóként szerepel. A zöld csoportok fel vannak háborodva:

Ez a terv a egy 20. századi katonai stratégiától várja, hogy megvédje az embereket a 21. századi biztonsági fenyegetésektől. De nem lehet lelőni egy futótüzet, és nem lehet lebombázni egy árvizet!

– mondta Ariadna Rodrigo, a Greenpeace uniós politikai kampányfelelőse.

Míg Michel tervezetében külön alfejezetek foglalkoznak a migrációval, a védelemmel és a jogállamisággal, addig a zöld átmenetet a digitális kérdésekkel egy kalap alá veszi a „sikeres kettős átmenet” címszó alatt. Nem történik utalás Európa zászlóshajójára, a Green Dealre, arra a messzemenő tervre, amelynek célja, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon.

Sőt, a zöld szó sehol sem szerepel a szövegben.

A dokumentum megemlíti a villamosenergia-hálózatokba való beruházásokat és a megújuló energiára való átállás felgyorsítását célzó erőfeszítéseket, valamint a kutatás előmozdítását, hogy Európa elérje az éghajlat-semlegességet, és felkészüljön az éghajlatváltozásból eredő új realitásokra.

Kiment a politikai divatból a környezetvédelem

Bár a zöldpolitika az elmúlt évben kiesett a politikai fősodorból, az éghajlati katasztrófák Európa-szerte beütöttek, és a tudósok pedig egyre szigorúbb figyelmeztetéseket adnak ki a globális felmelegedésről.

A múlt hónapban az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, egy független uniós kutatószerv, amely tanácsokat ad a politikai döntéshozóknak, sürgette az EU-t, hogy készüljön fel a melegebb éghajlat veszélyeire, és a következő Európai Bizottság egyik legfontosabb prioritásaként jelölte meg a mezőgazdasági szennyezést.

A 2019-es napirend a fenntartható mezőgazdaságra hívta fel a figyelmet. Charles Michel mostani tervezete azonban a konzervatív politikusok és a tiltakozó gazdák által kedvelt irányvonalat visszhangozza: a prioritás élelmezésbiztonságunk biztosítása egy élénk mezőgazdasági ágazaton keresztül.

Az Európai Környezetvédelmi Iroda hatalmas engedménynek nevezte a tervezetet a szélsőjobboldalnak. Christiane Lambert, a Copa-Cogeca mezőgazdasági lobbi elnöke azonban üdvözölte, hogy a „dogmák” helyett az élelmezésbiztonságra helyezik a hangsúlyt.

Szerdán Maros Sefcsovics, az EU Green Deal vezetője kevesebb bürokráciát és alacsonyabb energiaárakat ígérve igyekezett eloszlatni a zöld átállással kapcsolatos ipari aggodalmakat. Néhány hete pedig a Bizottság úgy döntött, hogy a tiltakozó gazdák megnyugtatására enyhíti a mezőgazdasági támogatások igénybevételének környezetvédelmi feltételeit. A jobbközép Európai Néppárt az elmúlt évben szintén a környezetvédelmi jogszabályok felhígítására vagy eltörlésére törekedett.