Brüsszel régóta azzal vádolja Pekinget, hogy torzító és megkülönböztető gyakorlatokat alkalmaz, amelyek szinte lehetetlenné teszik az európai vállalatok számára, hogy közbeszerzéseket nyerjenek Kínában az orvostechnikai eszközök ágazatában, ahol az EU továbbra is versenyelőnyben van.

Ezek a gyakorlatok magukban foglalják a lassú tanúsítási folyamatokat és a külföldi gyártók átláthatatlan jóváhagyási rendszereit, valamint a nemzetgazdaság fellendítését célzó politikákat. Emellett az uniós orvostechnikai eszközök ágazata többször is beszámolt arról, hogy a korábban behozatalra nyitott kínai közpályázatok most kifejezetten kínai gyártmányú termékeket igényelnek.

Németország, Hollandia, Írország, Franciaország és Belgium a világ vezető orvosi készülékek exportőrei közé tartozik, amelyek közül néhány magas technológiai hozzáadott értékkel rendelkezik, például röntgengépek vagy szívritmus-szabályozók, némelyikük gyakrabban használható, például kontaktlencsék 

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában szerda délelőtt bejelentett vizsgálat a tagállamok és vállalkozások visszajelzéseire, valamint a kínai tisztviselőkkel folytatott párbeszédre épül, és kilenc hónapig tart, esetleg öt éves hosszabbítási lehetőséggel

– írja az Euronews

Az eljárást nem panasz miatt kezdeményezték

Ha a vizsgálat megerősíti a feltételezett gyakorlatok fennállását, a Bizottság jogosult megtorló intézkedéseket alkalmazni Kínával szemben a verseny kiegyenlítése érdekében. Ez azt eredményezheti, hogy a kínai vállalatokat teljesen elzárhatják a közbeszerzéstől EU-szerte, ami több mint 2 billió euró értékű nyílt piac. Alternatív megoldásként a Bizottság a tilalmat az adott értéket meghaladó ajánlatokra korlátozhatja.

Az eljárás akkor fejeződhet be, ha Peking beleegyezik a helyzet orvoslásába és annak biztosításába, hogy az európai beszállítók tisztességes eljárásban részesülnek. A kereskedelmi szövetség szerint Kína az orvosi berendezések egyik legnagyobb kereskedelmi partnere Európában, 2022-ben a piac exportcéljainak 11 százalékát teszi ki.