A népszerű ital tökéletesen illik egy izlandi karácsonyi vacsorához, hozzávalóit ugyanis hagyományosan füstölt báránycombbal és burgonyával tálalják. A karácsonyi vacsora ízvilága ihlette sört egy kis reykjavíki sörfőzde, az RVK Brewing készíti.

A recept Valgeir Valgeirsson fantáziájának szüleménye. A sörfőzőmester már korábban is jeleskedett, a tengeri moszatból vagy éppen szárított halból készült sörök megformálásában.

A szerény sörfőzde évi 50 ezer literes termelése eltörpül a söróriások által gyártott óceáni mennyiségű sör mellett, azonban első, kizárólag online árusított tétele hat óra alatt elfogyott. A RVK Brewing az ország vezető élelmiszer-gyártójával, az Ora márkával lépett partnerségre, hogy az erjesztett italt forgalomba hozza.

Valgeir Valgeirsson sörmester az RVK Brewing Company reykjaviki sörfőzdéjében hozzáadja az „Ora jolabjor” összetevőit, zöldborsót és pácolt vörös káposztát 2021. november 16-án
Valgeir Valgeirsson sörmester az RVK Brewing Company reykjaviki sörfőzdéjében hozzáadja az „Ora jolabjor” összetevőit, zöldborsót és pácolt vörös káposztát 2021. november 16-án
Kép: AFP / Halldor Kolbeins

A helyieket megosztja a sörkülönlegesség: egyszerre nagyszerűnek vagy undorítónak tartják – írja az Euronews.

Az ízvilág egy olyan korba nyúlik vissza, amikor a téli hónapokban nehéz volt friss zöldségekhez jutni. Az elkészítés során a káposztát és borsót többek között árpával, komlóval és szegfűszeggel keverik össze.

(Gyurka Eszter)

 

 

Sorra zárnak be a kézműves sörfőzdék, csak az igazán merészeknek van esélyük

A koronavírus-járvány megrogyasztotta a kézműves sörfőzdéket, a gazdasági nehézségek pedig végleg megtörhettek sokakat. Európában hetente kettesével zárnak be a főzdék, és hazánkban is legalább 10-15 tűnt el a százból.
Bővebben--->