Az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti tárgyalások csak azután lesznek lehetségesek, hogy a palesztin iszlamista mozgalom elengedte az összes túszt – mondta az amerikai elnök, amikor arról kérdezték, hogy támogatja-e a „túszokat a tűzszünetért megállapodást”. Kifejtette:

A túszokat el kell engedni, utána lehet beszélni.

Mindezt nem sokkal azután mondta Joe Biden, hogy a Hamász bejelentette: szabadon enged két Izraelben elrabolt túszt. 

Újabb túszokat engedett el a Hamász

A bejelentést Izraelben hivatalosan megerősítették, eközben az iráni, orosz és török külügyminiszter felszólított, hogy hagyjanak fel a gázai civilek elleni támadásokkal. Bővebben >>>

Izrael több mint 220 túszról tud, akit a Hamász iszlamistái rabolták el és vittek a Gázai övezetbe október 7-én egy példátlanul véres támadás során, amely háborút váltott ki a zsidó állammal. Izrael ostrom alá vonta a Gázai övezetet, hogy „megsemmisítse" az iszlamista mozgalmat. A támadások során több mint 1400 ember halt meg Izraelben, a hatóságok szerint a legtöbbjüket lövedékek találták el. Az izraeli hadsereg közölte, hogy 1500 Hamász-harcos holttestét találták meg.

Hétfőn a Hamász azt állította, hogy a Gázai övezetben 5087 palesztint, többségében civilt, köztük 2055 gyereket öltek meg az izraeli bombázások, amelyek egész városrészeket romboltak le.

Joe Biden Ferenc pápával folytatott vasárnapi telefonbeszélgetése során beszélt az Izrael és a Hamász közötti konfliktusról és a gázai humanitárius helyzetről.

A pápa és én egy hullámhosszon vagyunk, nagyon-nagyon-nagyon érdekelte, hogy mit teszünk

– mondta az amerikai elnök hétfőn. Hozzátette, elmagyarázta, mi a terv az Izraelnek nyújtott amerikai támogatásról, Joe Biden szerint a pápa teljes mértékben támogatta ezt.

Közben az Egyesült Államokban működő zsidó, illetve arab és palesztin-amerikai közösség vezetőjével találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki egyaránt elítélte az antiszemitizmust és az iszlámellenes nézeteket.

Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a külön-külön megtartott egyeztetéseken a politikus kiemelte:

a gyűlöletnek nincs helye sem az Egyesült Államokban, sem másutt.

Elítélt továbbá minden antiszemita, illetve palesztin- és iszlámellenes támadást.

A megbeszéléseken Blinken megerősítette, hogy Washington sziklaszilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett, valamint világossá tette azt is, hogy kormánya továbbra is a kétállami megoldást tartja az izraeli-palesztin konfliktus megoldásának, és leszögezte:

a Hamász nem képviseli a palesztin népet.

 

A palesztinokat segélyező ügynökség több dolgozója meghalt a légicsapásokban 

Az UNRWA hat munkatársa vesztette életét a Gázai övezetet az elmúlt 24 órában – jelentette be a szervezet hétfő este az X közösségi platformon. Az övezetet uraló Hamász Izrael ellen október elején indított támadása óta már 35 dolgozója – közülük az UNRWA által működtetett iskolák több tanára – halt meg Gázában.

António Guterres ENSZ-főtitkár mély együttérzését fejezte ki az áldozatok miatt, és hangsúlyozta, kiáll azon kollégái mellett, akik mindent megtesznek, hogy segíthessenek a szükséget szenvedőknek.

A világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) kiemelte, hogy a humanitárius szervezetek még mindig nagyon nehezen tudnak segélyeket eljuttatni a Gázai övezetben élőkhöz.

Elindult a segély, enyhülhetnek az embertelen állapotok Gázában

Megnyitották a rafahi határátkelőt a humanitárius segélyszállítmányok előtt. Üzemanyagot nem kapnak, mert félő, hogy a Hamász kezébe kerül. Bővebben >>>