A tokiói lakosok keresete szerint a rendőrség fajuk, bőrszínük és nemzetiségük miatt kérdezte ki őket, amely a japán alkotmányt sértő diszkriminációnak minősül. A tokiói nemzeti bíróságon benyújtott perirat szerint a három férfi személyenként 3 millió jen (7,5 millió forint) kártérítést követel a japán kormánytól, illetve a Tokió és Aichi prefektúra önkormányzatától.

Az egyik, Indiából érkezett felperes 20 éve él Japánban. Állítása szerint számos alkalommal állították már meg rendőrök az utcán, néha naponta többször is. Egy másik, pakisztáni születésű vádló úgy nyilatkozott, hogy mindig együttműködött a rendőrséggel a közbiztonság fenntartása érdekében, azonban már több mint tízszer hallgatták ki. 

Véleménye szerint Japánban általános az a hozzáállás, hogy a külföldinek tűnő emberek valószínűleg bűncselekményeket fognak majd elkövetni.

A CNN megkeresésére az Aichi-önkormányzat úgy nyilatkozott, hogy rendőrtisztjei az emberi jogok tiszteletben tartásával járnak el feladataik elvégzése közben. A harmadik felperes, egy amerikai férfi azt reméli, hogy az eset fel fogja hívni a japán lakosság figyelmét a problémát kiváltó okokra. 

Japán etnilailag homogén ország, viszonylag alacsony bevándorlási rátával. Az elöregedő népesség által okozott demográfiai krízis társadalmi feszültségeket okozott, mivel az szigetországnak nehézségek okozott a bevándorlással kapcsolatos konzervatív nézetei és a munkaerő iránti igény közötti egyensúly megtalálása. 

Az ország nagymértékű etnikai homogenitása miatt a külföldi kinézetű állampolgárok óhatatlanul is figyelmet vonnak magukra. Az előítéletekre számos ellentmondás világított már rá. Legutóbb egy országos szépségverseny során került erre sor, amikor az ukrán származású Karolina Shiino modellt választották Japán szépévé. Kritikusok megkérdőjelezték, hogy egy nem japán születésű személy képviselheti-e a ország szépségideálját.

 

 

 

Joe Biden megpróbálta elítélni a rasszizmust, de kicsit félrement a szónoklat

A rasszizmus elleni kiállást ugyan megtapsolta a főleg afroamerikai diákokból álló közönség, ám komoly bírálatot is kapott a Biden-adminisztráció.