A közvetítők fő célja az volt, hogy még a szent hónap kezdete előtt fegyverszüneti megállapodást tudjon kötni Izrael és a Hamász. Az amerikai elnök szerint a Hamászon múlik, elfogadják-e az Egyesült Államok módosított határozattervezetét, amely magába foglalja a hat hetes tűzszünetet, amiért cserébe a terrorszervezetnek szabadon kell engednie az összes izraeli túszt írja a Euronews.

A Hamász azonban tovább bonyolítja a tárgyalásokat: követeléseik között szerepel, hogy előbb tűzszünetet akarnak, és csak utána engedné el a túszokat. Ezt Biden a határozattervezet értelmében elutasította. A legutóbbi egyiptomi tárgyalásokon sem születhetett meg az egyezmény, hiszen a terrorszervezet nem volt hajlandó átnyújtani a még életben lévő túszok listáját, annak ellenére, hogy ez volt az izraeliek egyik fő feltétele. 

A terrorszervezet a tárgyalások ellenére arra szólította fel a muszlimokat, hogy folytassák a támadásokat a zsidó állam ellen a ramadán idején is.

Izrael és a tárgyalást segítők úgy fogalmaztak, hogy a Hamász azért akarja fokozni a támadásokat, mert a böjti hónap alatt az egész térségben egyre fokozódni fog a feszültség. A terrorszervezet – reagálva a vádakra – annyit fűzött hozzá, hogy azért nem akarják leállítani a támadásokat, mert Izrael szárazföldi offenzívát akar indítani Rafah ellen, ha nem születik megállapodás a ramadánig. 

Rafah az utolsó megmaradt hadi egységekkel bíró város, amely jelenleg 1,5 millió palesztinnak nyújt menedéket.

Izrael március 10-ig adott ultimátumot, utána kő kövön nem marad

Hacsak addig nem engedik el a túszokat. Bővebben >>>