A közvélemény egyre több esetben ellenzi  Izrael háborús lépéseit, ehhez csatlakozva a Maldív-szigetek vasárnap kitiltotta az izraelitákat az országból. Mohamed Muizzu kormánya részleteket még nem tett közzé, így nem tudni a tilalom milyen feltételekkel és mikor lép életbeírja a Financial Times.

Izrael a bejelentésre reflektálva felhívta az állampolgárok figyelmét, hogy ne utazzanak a Maldív-szigetekre, az ott tartózkodók pedig minél előbb hagyják el az országot.

A Maldív-szigeteki kormány azonban itt még nem áll meg. További palesztin párti lépéseket tervez, többek között egy különmegbízott kinevezését a palesztin igények felmérésére, valamint adománygyűjtést is szerveznek az  ENSZ palesztin segélyszervezetének (UNRWA) segítségével.

A muzulmán nemzet szolidaritását fejezte ki Palesztinával és kijelentette, országos gyűlést tart és egyéb tárgyalásokat tervez az konfliktus megoldásának felgyorsításáért.

Az Izrael és Maldív-szigeteki  diplomáciai kapcsolatok 50 éve fel vannak függesztve, de az 1990-es évek óta már kicsit enyhültek a szabályok, hiszen ekkor már a beutazási tilalmat megszüntették.

Évente több mint 1 millió  turista érkezik az 500 ezer lakosú országba, amelyből a maldív turisztikai minisztérium adatai szerint az első negyedévben 528 volt izraeli származású. Ez 89 százalékos csökkenés 2023 azonos időszakához képest, amikor 4644 izraeli turista utazott be az országba. 

Izrael újabb életekbe kerülő légicsapást mért Rafahra

Az izraeli erők legalább 12 palesztint megöltek csütörtökre virradóra a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahra mért légicsapásban. A harcok más területeken is folytatódtak, és Izrael ellenőrzése alá vont egy fontos területet.
Bővebben--->