A brüsszeli szövetségi rendőrség és a marokkói hatóságok Marokkóban letartóztatták a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy iskolák felrobbantásával fenyegetőzött vasárnap este, ami mintegy harminc belga iskola zárva tartásához vezetett hétfőn – jelentette be kedden a brüsszeli ügyészség.

A Vallónia és Brüsszel régió iskolai hatósága (WBE) hétfőn bejelentette, hogy a hálózatához tartozó több tucat iskola nem nyitja ki kapuit mintegy 10 ezer diákja előtt, miután előző este bombariadót jelentettek.

A WBE sajnálatát fejezte ki, hogy az elmúlt hetekben megszaporodtak az ilyen típusú riasztások, és hogy ez mindenkinek, különösen a családoknak nehézségeket okoz.

A The BrusselsTimes hírportál szerint a marokkói állampolgárságú gyanúsított azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja az iskolákat, amennyiben nem kap 10 millió eurót.

A letartóztatott személyt kihallgatták, és azóta beismerte tettét a marokkói hatóságoknak. A nyomozás első megállapításai szerint a gyanúsítottnak nincsenek terrorista indítékai

– közölte Yasmina Vanoverschelde, a brüsszeli ügyészség szóvivője.

A Vallóniából és a Brüsszel környéki régió egy részéből álló közösség oktatási minisztere, Caroline Désir közölte, hogy jogi lépéseket fog tenni az ügyben, és hogy támogatja a szóban forgó iskolák igazgatóságai által benyújtott panaszokat is.

Az összes érintett oktatási intézmény kedden nyílt meg újra.

A hónap elején több iskolát is ki kellett üríteni Brüsszelben és környéken, miután a rendőrséghez bombafenyegetésről érkezett bejelentés. A brüsszeli ügyészség akkor hangsúlyozta, hogy nagyon komolyan veszi ezeket az incidenseket, és leszögezte, a hamis riasztásokért súlyos büntetés jár, amely három hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel és 400 eurótól 2400 euróig terjedő pénzbírsággal sújtható.