Több mint 34 ezer sertést kellett leölni SzerbiábanHorvátországban és Bosznia-Hercegovinában a térségben jelen levő afrikai sertéspestis-járvány miatt, az országok illetékes minisztériumai a járvány megfékezésén dolgoznak.

A szerbiai mezőgazdasági minisztérium pénteken közölte, hogy folyamatosan ellenőrzik a házisertés- és a vaddisznóállományt, és mindent megtesznek a fertőzés terjedésének a megfékezése érdekében.

A betegséget okozó vírus a vaddisznók és a sertések körében terjed, az emberre nem veszélyes.

Riadóztatták az állattartókat

Magyarország megvédi sertésállományát az afrikai sertéspestitől, jelentette ki Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését követően, miután kétoldalú megbeszélés keretében Horvátország agrárminisztere arról tájékoztatta, hogy országában megjelent az afrikai sertéspestis vírusa a házisertés-állományban is. Bővebben >>>

A legtöbb fertőzött állatot szerb szomszédunknál kellett leölni

A járvány júniusi kitörése óta szám szerint az alábbi mennyiségben pusztítottak el sertést és vaddisznót a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében:

 

  • Szerbiában 18 ezer,
  • Bosznia-Hercegovinában 13 ezer,
  • Horvátországban pedig háromezer állatot öltek le.

 

A tenyésztők a Nova.rs szerbiai hírportál beszámolója szerint eközben attól félnek, hogy az illetékesek a járvány megfékezése érdekében az egészséges sertésállományt is meg akarják majd semmisíteni az érintett telepeken, illetve abban reménykednek, hogy az elpusztított állatokért kártérítést kaphatnak az államtól.

Eddig csak a horvát kormány jelentette be, hogy 7,5 millió euró (2,88 milliárd forint) értékben kártalanítja a gazdákat.

 

Döbbenet: patkányokkal találkoztak a János Kórház szülészetén

Azóta intézkedtek az ügyben az intézmény üzemeltetője szerint. Bővebben >>>