horvát tengerpart népszerűsége miatt a parkolási pótdíjak is gyakoriak az odalátogató turisták körében. De a pénzek határon átnyúló behajtása korántsem egyszerű dolog, még akkor sem, ha mindkét érintett állam uniós tag. 

ÉRTHETŐ, HOGY A HORVÁT PARKOLÁSI TÁRSASÁGOK EGY ERŐSEN VÉLEMÉNYES MEGOLDÁSHOZ FORDULTAK

– hívja fel a figyelmet a Totalcar.

A nyaralás könnyelműségre sarkall

Az Adria tavaly is csúcsra volt járatva, a parkolóhelyek száma viszont a horvátoknál sem gyarapodott az évtizedek alatt. A problémát tovább fokozza, hogy 

A TURISTÁK ELŐSZERETETTEL PARKOLNAK JEGY NÉLKÜL A TENGERPARTI LAZULÁS HEVÉBEN, EMIATT VÉGÜL PARKOLÁSI PÓTDÍJAT KAPNAK.

Csakhogy az érintett sofőrök ritkán egyenlítik ki a számlát, és a parkolási pótdíj követelése ilyenkor jogos. De az aránytalan és üzleti titokkal „védett” járulékos díjtételek már erősen véleményesek.

Horvátországi nyaralás autóval?

Horvátországi nyaralás autóval? - Mutatjuk hogyan ne legyen tortúra.
Bővebben >>>

Bicskanyitogató bírságolás

A minta sok esetben hasonló: a nyaralást követő hónapokban nem történik semmi érdemleges, aztán tél közepén egyszer csak előbukkan egy ügyvédi felszólítás: 

NYOLC NAPON BELÜL FIZETNI KELL, RÁADÁSUL 200 EURÓ KÖRÜLI ÖSSZEGET.

Az igazán bicskanyitogató részlet nem is a büntetés összegében keresendő, hanem a körítésben, amitől a számla végül háromszoros lesz:

  • pótdíj: 34 euró
  • posta-és adminisztrációs költség: 35 euró
  • adatszolgáltatás 125 euró.

MINDEKÖZBEN AZ 50 GRAMMOS POSTAI LEVÉL KÉZBESÍTÉSI DÍJA HORVÁT–MAGYAR VISZONYLATBAN 1055 FORINT, AZ ÜZEMBENTARTÓ ADATAINAK LEKÉRÉSE PEDIG TOVÁBBI 1250-ET TESZ KI.

Nem meglepő tehát, hogy a turistáskodó sofőrök ilyenkor csak pislognak, és nem értik, miként lehet ez legális egyáltalán. 

Ijesztgetnek a horvátok

A külföldi parkolási pótdíj nemzetközi magánjogi követelés, így egyetlen módon hajtható végre: jogerős bírósági ítélet meghozatalát követően.

VAGYIS A PARKOLÓTÁRSASÁGNAK BÍRÓSÁG ELÉ KELL VINNIE AZ ÜGYET, MAJD MEGNYERÉS UTÁN INDÍTHATÓ A NEMZETKÖZI VÉGREHAJTÁS.

Közjegyzői fizetési meghagyás és ügyvédi felszólítás még akkor sem elegendő hozzá, ha nagyon hivatalos formátumban szövegezik meg, nemzeti színű szalaggal átfűzve. Ezt pedig a horvát parkolótársaságok is tudják, vagyis nem véletlen, hogy a bírósághoz fordulás helyett közjegyzői és ügyvédi felszólításokkal próbálkoznak. 

További részletek a Totalcarban.