Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Horvátország "BBB plusz" szintű államadós-osztályzatának kilátását a Fitch Ratings, mindenekelőtt a horvát gazdaság erőteljes növekedési dinamikájával, az euróövezeti tagsággal és az európai uniós folyósítások előrehaladott hasznosításával indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntéssel egyidőben megerősítette a horvát szuverén besorolást.

Ha a Fitch a jelenlegi "BBB plusz" szintről felminősíti a hosszú futamidejű horvát államadósság besorolását, Horvátország átkerül az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába.

A Fitch Ratings a kilátás pozitívra javításához fűzött indoklásában kiemelte: kumulatív bázison számolva a horvát gazdaság produkálta a második leggyorsabb növekedést az Európai Unión belül a koronavírus-járvány sokkja óta.

A horvát hazai össztermék (GDP) reálértéken mérve 13 százalékkal magasabb a 2019 negyedik negyedévében – a járvány elhatalmasodása előtti utolsó negyedévben – elért szintnél, és a jövedelmek 2022 végén elérték az EU-átlag 73 százalékát – áll a hitelminősítő elemzésében.

A cég hangsúlyozza azt is, hogy az egy főre jutó horvát GDP-érték 36 százalékkal magasabb a "BBB" kategóriába sorolt többi szuverén adós mediánjánál.

A Fitch várakozása szerint a horvát gazdaság éves átlagos növekedési üteme a 2023-2025 közötti időszakban eléri a 2,7 százalékot. A cég ugyanebben az időszakban 1,1 százalékos évi átlagnövekedéssel számol az euróövezetben.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a GDP-arányos horvát közadósságráta az idén 62,1 százalékra csökken a tavalyi 68,8 százalékról, és 25 százalékponttal lesz alacsonyabb a koronavírus-járvány idején, 2020-ban mért tetőzésnél.

A Fitch Ratings arra számít, hogy a horvát államadósság-ráta 2027-re 55 százalék alá süllyed.

Nemrégiben egy másik globális hitelminősítő, az S&P Global Ratings is pozitívra javította az addigi stabilról az általa ugyancsak "BBB plusz" szinten nyilvántartott horvát államadós-besorolás kilátását.

Indoklásában az S&P kiemelte, hogy Horvátország a 2022-2024-es időszakban 10 milliárd euró finanszírozáshoz jut a koronavírus-járvány következményeinek felszámolására Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett uniós helyreállítási alapból.

Az S&P hangsúlyozta azt is, hogy Horvátországban az euróövezeti csatlakozással megszűntek a devizakockázatok, mivel zéró közelébe csökkent a horvát államadósság devizában fennálló hányada.

 

 

 

Pozitív várakozások: Horvátország átkerülhet az "A" adósosztályzati kategóriába

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Horvátország államadós-osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings, elsősorban azzal indokolva a lépést, hogy a horvát gazdaságnak előnyére válnak az Európai Uniótól érkező jelentős értékű finanszírozások, és az euróövezeti tagság is erősíti a gazdaság növekedési potenciálját. Bővebben --->