Manipulált helyi hírekkel kevert, Peking-barát tartalmakat terjesztő webhelyek tucatjait leplezte le több kontinensen, főként Európában a torontói székhelyű Citizen Lab digitális megfigyelő cég, amely legújabb kutatásában megállapítja: a 30 országban terjesztett propagandaanyag a helyi hírügynökségek és a kínai állami média összesített híreiből állnak.

Ez pedig dezinformálásnak minősülhet, mivel az álcázott híradások elsősorban arról szólnak, hogy Kína milyen jelentős mértékben járul hozzá a globális gazdasági teljesítményhez. Emellett a tartalmak jellemzően ingadoznak a gyakran az Egyesült Államokról vagy annak EU-s szövetségeseiről szóló összeesküvés-elméletek és a Peking-kritikusokat támadó cikkek között.

Célba vették az EU-s országokat

A digitális szolgáltató jelentése szerint a propagandával megcélzott uniós országok főként Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Románia, Lengyelország, Hollandia, Németország, Svédország, Portugália, Luxemburg, Írország, Finnország, Dánia, Csehország, Belgium és Ausztria.

A kampány egyik precedens weboldala a Roma Journal elnevezésű, olasz nyelvű portál, amely teljesen úgy néz ki, mint egy helyi hírügynökség oldala: a vizsgált címlapok például az olasz miniszterelnök politikai kilátásairól, egy hőlégballon fesztiválról, és az északi tartományban egy könyvbemutatóról szóltak.

A honlap sarkában található „sajtóközlemények” gomb azonban számos kínai állami közleményhez vezettek olyan témákban, mint például az ázsiai nagyhatalom hozzájárulása a világ gazdasági fellendüléséhez, vagy Peking technológiai innováció felé való törekvése.

Mint kiderült, a Roma Journal nem volt hivatalosan bejegyezve hírportálként Olaszországban. A weboldalon közölt tartalmakról viszont a Mandiant kiberbiztonsági cég elemzői tavaly már megállapították, hogy egy különálló kínai befolyásolási művelet részei, amelyek akkor az amerikai közönséget célozták meg.

Kettős mérce vagy gátlástalan manipuláció?

A Citizen Lab szerint az agyafúrt, globális propagandakampány 2020 közepén kezdődött, a hálózatot pedig a Shenzhen Haimaiyunxiang Media Co. Ltd., azaz a Haimai néven is ismert PR cég működteti Pekingből, amely a leleplező jelentés megjelenése után nem reagált a Reuters megkeresésére.

Ugyanakkor Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője a kínos leleplezés kapcsán azt közölte, hogy „tipikus elfogultság és kettős mérce azt állítani, hogy a Kína-barát tartalmak és médiahírek dezinformációk, míg a Kína-ellenesek igazak” – idézi az Euractiv.

Míg az online befolyásolási kampányok egyre gyakoribbak világszerte, az ilyen műveleteket nyomon követő szakértők szerint Oroszország és Irán mellett Kína az egyik legnagyobb forrása a manipulatív törekvéseknek.

A kínai befolyási műveletek megnőttek, és jóval túlterjedtek Ázsián – közölte egy novemberi jelentésében a Meta közösségimédia-óriás, amely szerint ez a „legszembetűnőbb változás a fenyegetettségben” 2020 óta.