Minden állami intézmény feloszlik 2024. január 1-jétől a Hegyi-Karabahi Köztársaságban. Az elnök által aláírt rendelet értelmében ettől a naptól a köztársaság megszűnik.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah jogilag Azerbajdzsán része, de a 30 évvel ezelőtti első hegyi-karabahi háborút követően a nemzetközileg el nem ismert Hegyi-Karabahi Köztársaság ellenőrzése alá került.

2020 őszén Azerbajdzsán visszafoglalta az enklávét és az azt övező területek jelentős részét, majd a múlt heti, általuk terrorellenesnek nevezett műveletük során megadásra kényszerítette a szakadárokat.

Azerbajdzsán akciója során két orosz békefenntartó is az életét vesztette, amiért az azeri kormányfő bocsánatot kért és részvétet nyilvánított, mi több, anyagi segítséget ajánlott ajánlott az áldozatok családjainak.

Vlagyimir Putyin és Ilham Aliyev arról is egyeztetett a történtek után, hogy háromoldalú tárgyalási folyamatot folytatnak Örményországgal, a közlekedési kapcsolatok újraindítása, az azeri-örmény határ kijelölése, továbbá a Baku és Jereván közötti békeszerződés előkészítése érdekében.

Két napig lőtték egymást, most tűzszünetet hirdettek

Tűzszüneti megállapodás jött létre a vitatott hovatartozású dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban szerdán, egy nappal az után, hogy Azerbajdzsán „terrorellenes műveletet" indított a térségben - erősítette meg az azeri védelmi minisztérium.
Bővebben--->