(Frissítve)

133-ra emelkedett a Moszkva melletti Krasznogorszkban egy koncertteremnél péntek este elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma – közölte az orosz nyomozóbizottság.

Korábban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) először negyven, majd 60 halottról adott hírt:

A halálos áldozatok vizsgálata folyamatban van. Egyelőre annyit lehet megállapítani, hogy a terrortámadásban több mint hatvanan haltak meg, és sajnos ez a szám még tovább emelkedhet

– közölte korábban a nyomozóbizottság.

A RIA orosz hírügynökség hajnali jelentése szerint a nyomozóbizottság szóvivője azt is elmondta: még túl korai bármit is mondani arról, mi történt a támadókkal.

Frissítés: Elfogták a moszkvai terroristákat, kiderült, mivel lőtték válogatás nélkül az embereket

Frissítés 2: A titkosszolgálat szerint négy gyanúsítottat fogtak el a brjanszki régióban. A terrortámadás elkövetése után egy autóval próbáltak megszökni és át akartak kelni az orosz-ukrán határon. Most Moszkvába szállítják őket, folyamatban van a bűntársaik felkutatása.

A Kreml közlésére hivatkozva orosz hírügynökségek azt jelentették, Vlagyimir Putyin orosz elnök a támadás után tanácskozott a rendvédelmi erők és a mentőszolgálatok vezetőivel. Az államfő a merényletről jelentést kapott az FSZB-től, a nyomozóbizottságtól, a nemzeti gárdától, a belügyminisztériumtól, az egészségügyi minisztériumtól és a rendkívüli helyzetek minisztériumától.

Kép: AFP

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettesre hivatkozva a TASZSZ hírügynökség azt közölte, Putyin elnök gyors felépülést kívánt a sebesülteknek, és köszönetet mondott a sérült áldozatok ellátásában részt vevő orvosoknak.

 

Szijjártó levelet írt Lavrovnak

Oroszország külügyminiszterének küldött és az MTI-hez is eljuttatott levélben Szijjártó Péter úgy fogalmazott „kérem, engedje meg, hogy ezúton fejezzem ki őszinte részvétemet önnek és Oroszország valamennyi polgárának a tegnapi moszkvai terrortámadás miatt”.
„Ez a bestiális támadás újfent bizonyítja, hogy a terrorizmus egy olyan súlyos globális kihívás, melynek leküzdéséhez széleskörű nemzetközi összefogásra van szükség. Magyarország készen áll arra, hogy a jövőben is hozzájáruljon a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem fokozásához” – fogalmazott Szijjártó Péter.

„Az áldozatokat gyászoljuk, családjaiknak lelki erőt, a sebesülteknek pedig gyors felépülést kívánunk” – tette hozzá.

Péntek este több fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol nagy robbanás hallatszott, majd tűz keletkezett. A lángok miatt beomlott a Crocus City Hall tetőszerkezete. A támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára egy Telegram-üzenetben. A dzsihadista csoport azt állította, hogy kommandósai „hatalmas pusztítást vittek véghez, majd teljes biztonságban visszatértek bázisukra”.