Az Egyesült Államok csütörtökön közölte, hogy Irán nem fog egyhamar hozzáférni a múlt hónapban egy katari bankban egy fogolycsere részeként elhelyezett 6 milliárd dollárnyi iráni pénzeszközhöz, és Washington fenntartja a jogot a számla teljes befagyasztására.

A pénzeszközökhöz való iráni hozzáférés kérdése azóta került a figyelem középpontjába, hogy az Irán által támogatott palesztin Hamász fegyveresei szombaton megtámadták Izraelt, több mint 1300 embert megöltek és több túszt vittek vissza a palesztin Gázai övezetbe.

Irán belátható időn belül nem fog tudni hozzáférni a pénzeszközökhöz

mondta a Reutersnek egy névtelenséget kérő magas rangú amerikai tisztviselő.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy tel-avivi sajtótájékoztatón elmondta, hogy Irán nem jutott hozzá a 6 milliárd dollárhoz, és nem is költötte el azt, hozzátéve:

Szigorúan felügyeljük a pénzeszközöket, és fenntartjuk a jogot, hogy befagyasszuk azokat.

Blinken elmondta, hogy az amerikai pénzügyminisztérium felügyel minden kifizetést, hogy biztosítsa, hogy azt csak humanitárius célokra használják fel.

Több amerikai médium csütörtökön arról számolt be, hogy az Egyesült Államok és Katar megállapodott abban, hogy megakadályozzák Irán hozzáférését a pénzhez.

Irán nem titkolta, hogy támogatja a Hamászt, finanszírozza és felfegyverzi a csoportot, de Ali Khamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője kedden kijelentette, hogy Teheránnak nem volt köze a Hamász Izrael elleni támadásához.

Az iráni olajbevételeket Szöulban befagyasztották, miután Washington Donald Trump korábbi elnök vezetésével 2019-ben teljes tilalmat rendelt el az iráni olajexportra és szankciókat vezetett be bankjai ellen.

A pénz jogosan az iráni népet illeti, az Iráni Iszlám Köztársaság kormánya számára van elkülönítve, hogy megkönnyítse az irániak számára minden alapvető és nem szankcióval érintett szükséglet beszerzését

– közölte Irán ENSZ-képviselete New Yorkban.Arra a megkeresésre nem válaszolt, hogy Irán megpróbált-e már hozzáférni a pénzeszközökhöz.

Katar nemzetközi médiahivatala nem reagált azonnal a hírre, az amerikai pénzügyminisztérium pedig nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby elutasította, hogy diplomáciai beszélgetésekről beszéljen, vagy „spekuláljon...a jövőbeli tranzakciókról”.

Elmondta, hogy a pénzt "jóváhagyott – általunk jóváhagyott – beszállítóknak szánták, hogy élelmiszert, gyógyszereket és orvosi felszereléseket, mezőgazdasági termékeket vásároljanak, és közvetlenül Iránba szállítsák az iráni nép javára".

Ennek a pénznek minden egyes centje még mindig a katari bankban van

– mondta Kirby a riportereknek, hozzátéve: "A rezsim soha egy centet sem fog látni ebből a pénzből".

Alábecsülhetik a piacok az izraeli konfliktust, lehet még ebből nagyobb gond is?

A globális piacok még messze nem árazták be teljesen a fejleményeket, különösen a magasabb olajárakból és a nagyobb védelmi kiadásokból eredő inflációs kockázatokat.Bővebben --->