A szlovák miniszterelnök szerint az EU és a NATO tagjai mérlegelik, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába. Robert Fico nyilatkozata az ukrajnai háborúról szóló párizsi konferenciát előzte meg. 

Az EU és a NATO vezetőinek hétfői párizsi találkozója előtt, amelyen az Ukrajnával kapcsolatos közös nyugati stratégiát vitatják meg, Fico egy dokumentumból idézett, amely a Párizsban megvitatandó témákat sorolja fel, és amelytől elmondása szerint „a hideg futkos a hátán” – írja a Politico.

Ezek a témák arra utalnak, hogy számos NATO- és EU-tagállam fontolgatja, hogy kétoldalú alapon csapatokat küld Ukrajnába. Nem tudom megmondani, hogy milyen célból vagy mit tennének ott

– jegyezte meg Robert Fico.

Ez a háború nem a Nyugat szájíze szerint alakul

Robert Fico szerint az ukrajnai háború nem a várakozásoknak megfelelően alakul. „Ez a párizsi találkozó megerősíti, hogy a Nyugat Ukrajna-stratégiája teljesen megbukott” – jegyezte meg anélkül, hogy részleteket közölt volna.

A szlovák biztonsági tanács és kabinet hétfő reggeli ülését követően a szlovák kormányfő azt mondta, hogy az ilyen tervek az ukrajnai háború eszkalálódását kockáztatják, és hangsúlyozta, hogy Szlovákia ebben nem fog részt venni.

A szlovák vezető politikus korábban is kritikai tűz alá került Moszkva-barát álláspontja miatt, januárban például azt mondta, hogy az ukrajnai háborút csak úgy lehetne megállítani, ha Kijev feladná területének egy részét.