A hadművelet során az ukrán különleges erőknek sikerült értékes trófeákat is lefoglalniuk: a NAR típusú helikopterlőszerek (irányítatlan légi rakéták) készletét, valamint a Neva radart, amely képes nyomon követni a hajók mozgását a Fekete-tengeren – közölte hétfőn az ukrán katonai hírszerzés, a GUR.

Közzétettek egy videót is, amelyen ukrán katonák pózolnak a szigeteken a Fekete-tengeren. Ukrajna a nyáron őrlődő ellentámadást folytat, hogy visszaszerezze a Vlagyimir Putyin orosz megszálló erői által elfoglalt területeket. A Politicónak nem sikerült ellenőriznie a felvételt, de a múlt hónap végén a brit védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a Krím és Odessza közötti fúrótornyok körül harcok zajlanak az orosz és ukrán erők között.  

A művelet egyik fázisa során csata zajlott a csónakokon lévő ukrán különleges erők és egy orosz Szu-30-as vadászgép között. A csata következtében az orosz gép megsérült, és kénytelen volt visszavonulni

– közölte a GUR hétfőn.

A brit védelmi minisztérium is megerősítette a hírt

A brit védelmi minisztérium közölte, hogy korábban orosz és ukrán csapatok is átmenetileg átvették az ellenőrzést a fúrótornyok felett.

A fúrótornyok értékes szénhidrogénforrásokkal rendelkeznek. Ugyanakkor a nyugatra fekvő Kígyó-szigethez hasonlóan előretolt telepítési bázisokként, helikopter leszállóhelyként és nagy hatótávolságú rakétarendszerek elhelyezésére is használhatók

– áll a minisztérium közleményében.