Vasárnap délutánig erős viharok és szél tombolt Görögország nyugati részén, amelyek később a legtöbb területre kiterjedtek, kivéve az ország legdélibb részeit. Számos területen okoztak problémákat a hirtelen lezúduló, heves esőzések. Az ERT szerint Attikában több mint 40 fa dőlt ki, egy tengerparti sétányról pedig egy 66 éves német nőt sodortak el a hullámok.

A Meteo.gr 2023 legalacsonyabb és legmagasabb hőmérsékleti adatait, csapadékrekordokat és egyéb figyelemre méltó meteorológiai adatokat közölt eközben – írta meg a Kathimerini című görög lap.

  • A január nagyon meleg hónap volt, az ország összes megyéjében sokkal melegebb volt a szokásosnál.
  • A február fő időjárási jellemzőjét Barbara okozta, amely az ország számos részén heves havazásokkal érkezett és nem kímélte Attikát és Athén városát sem.
  • A március a szokásosnál valamivel magasabb, az április a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékletű hónap volt, sőt május jóval a normál hőmérséklet alatti hónap volt, országszerte sok esővel.
  • Június is hűvösebb és esősebb volt.
  • A július nagyon meleg hónap volt, a normál értékektől igen jelentős pozitív hőmérsékleti eltérésekkel az ország összes megyéjében.
  • Július 12. és 27. között a Kleon hőhullám az egész országot érintette, ez a valaha mért leghosszabb hőhullám volt Görögországban ekkor adtunk hírt itt az Economx-on is a hatalmas erdőtüzekről Rodoszon és Attikában.
  • Az augusztus a normál értékeknél valamivel magasabb hőmérsékletű hónap volt, ekkor nagyon hosszan tartó erdőtűz ütött ki Rhodope és Evros területén, összesen több mint 900 000 hektár égett le.
  • Daniel és Ilias volt a szeptember fő jellemzője. Főleg a Daniel viharban dőltek be a napi eső- és viharrekordok, de az október is nagyon meleg hónap volt, a normál értékektől igen jelentős pozitív hőmérsékleti eltérésekkel az ország összes régiójában.
  • A november meleg hónap volt, decemberben a hőmérséklet valamivel a normálérték felett alakult, főként az ország keleti és déli részén esett több eső.

2023-ban 34 jelentős társadalmi és gazdasági hatással járó időjárási esemény következett be, míg a 2000-2023 közötti időszak az átlagánál nagyobb számot mutatott, 25 ember vesztette életét.

46,4 Celsius-fok, az év legmagasabb hőmérséklete Gythióban, 2023. július 23-án (Kleon hőhullám)

760 mm, az év legmagasabb napi csapadékmennyisége, de egyben a valaha mért legmagasabb napi érték Zagora Pelionban, ezt a Daniel okozta,

1 740 000 hektár égett le a 2023-as tűzszezonban, ami a második legmagasabb 2000 óta (2007-ben 2 710 000 hektár volt).

2023-ban 34 jelentős társadalmi és gazdasági hatással járó időjárási esemény következett be, ami több, mint a 2000-2023 közötti időszak átlaga.

Erdőtüzek pusztítottak a nyáron sok helyen, még nem ért véget a nyár, amikor a szakértők kijelentették, a továbbiakban is számíthatunk súlyos erődtüzekre. Ekkor írtunk egy összefoglalót arról, hol, merre keseríti meg a nyarlást a bozóttűz. Itt lehet velünk visszemlékezni a nyár eseményeire >>>