A Reichstag épülete előtt összegyűlt tömeg azt skandálta:

mi vagyunk a tűzfal

A párt elleni tüntetéshullám már negyedik hete tart országszerte. Szombaton a főváros mellett hasonló demonstrációkat tartottak Drezdában, Freiburgban, Augsburgban, Krefeldben és Hannoverben is.

Olaf Scholz német kancellár az X közösségi oldalon azt írta, az országos szintű, tömeges megmozdulás erős jelzés a demokrácia és a német alkotmány mellett. A kancellár szavai szerint azért gyűlnek össze sokan szerte Németországban, hogy

tiltakozzanak a múlt elfeledése, a gyűlölet és a gyűlöletbeszéd ellen.

A hét elején a Forsa közvélemény-kutatása kimutatta, hogy bár az AfD támogatottsága – július óta először – 20 százalék alá esett, a párt továbbra is a második legnépszerűbb politikai erő Németországban. A népszerűségi listát a jelenleg ellenzéki konzervatívok vezetik, míg Scholz szociáldemokrata pártja a harmadik helyen áll.

Több ezer tüntető gyűlt össze a Berlin központjában található Reichstag épülete előtt
A szervezők szerint 300 ezer tüntető gyűlt össze a Berlin központjában található Reichstag épülete előtt
Kép: AFP

tiltakozások annak hatására szerveződtek meg, hogy januárban kiderült: az AfD két magas rangú képviselője részt vett egy olyan rendezvényen, amelyen egyebek között bevándorló hátterű német állampolgárok tömeges kitoloncolásának tervéről tanácskoztak. Az AfD tagadja, hogy a javaslat megvalósítása a párt elképzelései között szerepelne.

 

 

 

Az AfD már a „német Brexittel” álmodik

Az Alternatíva Németországért régóta nyíltan unió-ellenes, pártprogramjában is olvasható, hogy „az EU nem reformálható, és emiatt egy bukott projekt”. >>>