Szonda mindig legyen a kocsiban

Franciaországban megkövetelik, hogy minden sofőr tartson magánál alkoholszondát. Ez az előírás ráadásul nemcsak az autósokra, hanem a motorosokra is ugyanúgy vonatkozik. Ugyancsak francia szabály, hogy az autóvezetők nem használhatnak fej- és fülhallgatót a volán mögött, még akkor sem, ha nem zenét hallgatnak, hanem telefonálnak – szedte össze a szabályokat a Dívány

Tilos egymást szidni és a káromkodni

Egyből gondolhatjuk is, hogy ez a szabály nem Magyarországon van érvényben. Németországban és Cipruson viszont zokon veszik, ha egy sofőr keresetlen szavakkal, durva gesztusokkal adja a másik tudomására, ha nem tetszik neki valami. 

Ha sértegetésen kapnak egy illetőt, akkor viszont komoly pénzbírsággal büntethető.

Cipruson még azt is nagyon szigorúan veszik a hatóságok, ha valaki eszik vagy iszik vezetés közben, olyannyira, hogy az országban autózáskor egy korty vizet sem szabad elfogyasztania a sofőröknek.

Németországban meztelenkedhetnek a sofőrök 

Németországban az autó magántérnek számít, így a sofőrök nyugodtan nekivetkőzhetnek. Ez a szabály bár végtelenül egyszerűnek tűnik, arról egyetlen autóvezetőnek sem szabad elfelejtkeznie, hogy a járművön kívül, közterületre szállva már fel kell öltözni. Mezítláb vezetni azonban tilos.

A mezítlábas vezetésért Spanyolországban is komoly büntetés jár, sőt, a spanyol hatóságok azt sem tolerálják, ha valaki papucsban vagy felső ruházat nélkül közlekedik.

Indulásnál ne legyen gyerek az autó alatt

Az egyik legfurcsább közlekedési szabály Dániában található, ahol már régóta törvény mondja ki: minden indulás előtt ellenőrizni kell, hogy nem rejtőznek-e gyerekek az autó alatt.

A tisztaság alapszabály

Noha nincs sok fogalmunk arról, mikortól számít egy autó piszkosnak, jobb, ha Belaruszban, Oroszországban és Bugáriában inkább patyolattiszta autóval kelünk útra. Ezekben az országokban ugyanis tilos koszos kocsival járni-kelni.

Le ne térjen az útról

Aki valaha járt már Izlandon, valószínűleg érti, miért nem szabad „járatlan” úton hajtania. A helyi törvények ugyanis – ha csak nincs kijelölt parkolóhely – tiltják a kijelölt úton kívüli autózást a veszélyeztetett növények és vadon élő állatok védelme érdekében. Aki szabályt sért, jobbik esetben pénzbírságot kap, rosszabbik esetben azonban börtönbe is kerülhet. 

Nem elég egy szemüveg 

Svájcban, Portugáliában és Spanyolországban gond lehet abból, ha egy kontaktlencsét vagy szemüveget viselő sofőr nem tart egy cseredarabot a látást segítő eszközeiből. Ha megállít valakit a rendőr, annak számolnia kell azzal is, hogy kérni fogják a tartalék szemüveget. Ha az autóvezető nem tudja felmutatni, már fizetheti is a bírságot.