Franciaország az első olyan ország lesz, amely alkotmányba foglalja az abortusz szabadságát – Emmanuel Macron elnök ezzel a reproduktív jogok támogatásáról szóló határozott üzenetet akar küldeni, és egyúttal politikai pontokat akar szerezni az újjáéledő szélsőjobboldal rovására.

A módosítás akkor kerül be a francia alkotmányba, ha a felső- és alsóházi képviselők háromötöde jóváhagyja a törvényjavaslatot a hétfőn Versailles-ban tartandó rendkívüli szavazáson. Az intézkedés átment a francia parlament mindkét kamaráján, és várhatóan el is fogadják.

Amerikai döntés ösztönözte a francia törvényjavaslatot

Az abortuszhoz való jog széles körű támogatást élvez Franciaországban, és korlátozásuk nem volt nyilvánosan vitatott kérdés. Bár a francia baloldal évek óta alkotmányos garanciát akart az abortuszhoz, 2022-ig a legtöbb törvényhozó úgy vélte, hogy az abortuszt kérő nők számára meglévő garanciák miatt szükségtelen egy ilyen lépés.

Macron kormányát az amerikai legfelsőbb bíróság Roe kontra Wade döntést hatályon kívül helyezése sarkallta cselekvésre, zöld utat adva az egyes államoknak, hogy betiltsák az eljárást.

Lehetetlen megmondani, hogy az abortuszhoz való jog a jövőben nem fog-e kérdésessé válni Franciaországban

– mondta a Politicónak Mathilde Panot, a Nemzetgyűlés baloldali France Unbowed csoportjának vezetője. Elmondása szerint fontos, hogy akkor kovácsoljanak belőle tőkét, amikor a nyilvánosság az ő oldalukon áll. Hozzátette, hogy Macron csak a feminista szervezetek és a parlamenti képviselők munkájának köszönhetően lépett.

Az alkotmánymódosítás rendesen megosztja a jobboldalt

Bár az abortusz az Európai Unió nagy részében legális, a jobboldali populisták az egész blokkban olyan politikákat vezettek be, amelyek célja az eljáráshoz való hozzáférés korlátozása vagy bonyolultabbá tétele.

Magyarországon a várandósokat már az első ultrahangvizsgálattól kezdve arra kötelezik, hogy hallgassák a magzat pulzusát, amelyet néha magzati szívverésnek neveznek.

Lengyelország a legtöbb esetben betiltotta az abortuszt, amíg a jobboldali Jog és Igazságosság párt volt hatalmon, bár az új miniszterelnök, Donald Tusk a tilalom feloldásán dolgozik. 

Franciaországban hivatalosan a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás támogatja a terhesség befejezésének jogát, de az abortusz továbbra is megosztó téma a soraiban. Christopher Weissberg, a Macron-pártiak egyik képviselője szerint az abortuszjogok alkotmányba foglalása egyfajta összefogás volt a konzervatívok és reakciósok ellen.