Egy alsó tagozatos középiskolás nyitott tüzet ma reggel nem sokkal 9 óra után. 2 iskolatársát súlyosan megsebesített, egy másikat meg is ölt a 12 éves diák — írja az AP.

A főváros, Helsinki mellett fekvő Vantaa városában lévő, mintegy 800 diákot számláló alsó tagozatos középiskolát erősen felfegyverzett rendőrök zárták le, miután bejelentést kaptak a lövöldözésről.

A gyanúsított elmenekült a helyszínről, ám a rendőrség később letartóztatta.

Az eseményekről Petteri Orpo, finn miniszterelnök is megemlékezett. Mélyen megdöbbentette a lövöldözés: 

Az eset sajnos nem egyedülálló az országban, hiszen az elmúlt évtizedekben, Finnországban két halálos iskolai lövöldözésnek volt tanúja.

A 2007-es és 2008-as iskolai lövöldözéseket követően az ország szigorított törvényein, megemelve a fegyvertartás alsó korhatárát, és nagyobb hatáskörrel ruházta fel a rendőrséget az engedélyt kérő személyek háttérellenőrzésének elvégzésére.

Az 5,6 milliós skandináv országban több mint 1,5 millió engedélyezett lőfegyver van, és mintegy 430 ezer fegyvert tartó ember a finn belügyminisztérium adatai szerint. A vadászat és a fegyvertartás régi hagyományokkal rendelkezik a észak-európai országban.

Rejtélyes szemétben úsznak a finn partok, kínai és orosz nyomok a háttérben

A hatóságok szerint szinte lehetetlen eltakarítani a kilométernyi, partra kivetett hulladékot. Felmerül a szándékos környezetkárosítás is. Bővebben >>>

 


Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport