A  European Democracy Consulting éves elemzése szerint 2023-ban egyetlen közép- vagy kelet-európai állampolgárt sem neveztek ki uniós vezetői pozícióba, míg az új kinevezések 73 százalékában nyugat-európaira esett a választás.

A régiók népességszáma alapján Nyugat-Európa 2023-ban a méltányos álláshelyek több mint másfélszeresét kapta, miközben Kelet- és Közép-Európa a várt juttatás alig több mint negyedét – írja az Euronews. Az elemzés az uniós intézmények, a tanácsadói testületek, ügynökségek és egyéb szervek vezetői tisztségviselőinek kinevezéseit vizsgálta, és az elmúlt hét évtized közel 500 uniós tisztségviselőjének megfigyelésére épül.

Két hónappal az EP-választások előtt a kutatás arra mutat rá, hogy az uniós intézményekben egyre mélyebb a kelet-nyugati szakadék, ami azt is jelenti, hogy a polgárok méltánytalanul képviselik magukat a magas szintű posztokon – írja a lap. A tanulmány szerzői arra kérik az intézményeket, hogy határozzanak meg egyértelmű célokat és célkitűzéseket annak érdekében, hogy helyreálljon a földrajzi egyensúly az Európai Unió vezető tisztségeiben.

A szerzők egyúttal a jelentés figyelmen kívül hagyásától is óva intenek, hogy a megállapításokból ne kovácsoljanak tőkét az euroszkeptikus mozgalmat. 

Euroszkeptikus újhullám vonulhat végig az EP-n

Kereken két hónap van hátra az Európai Parlamenti választásokig. A közvélemény-kutatások szerint várhatóan számottevően többen voksolnak majd az euroszkeptikus, populista pártokra, melyek a technokrácia és az elitizmus szimbólumának tekintett brüsszeli intézmények támadásával növelik támogatottságukat.

Az uniós intézmények irányadó arányok alapján igyekeznek biztosítani a földrajzi egyensúlyt a kinevezések során. Azonban a 2004-es bővítési hullám óta az intézmények nem tudták ezt megtenni.

Előretört a jobboldal, komoly átalakulás jöhet az Európai Parlamentben

Négy év után lett új dobogós az EP-frakciók versenyében a legújabb felmérések szerint. A liberális Renew-frakció hátracsúszott a 4. helyre, ilyen legutóbb 2019 szeptemberében történt. A holland választási eredmények következtében az Identitás és Demokrácia (ID) fellépett a képzeletbeli dobogóra, és így újabb pozitív megerősítéssel fordulhat rá a választási kampányra.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->