A török elnök egy Ankarában tartott díjátadó ünnepségen úgy nyilatkozott: „Tett Netanjahu bármi olyat, ami kevesebb annál, mint amit Hitler csinált? Nem.” Emellett Izrael Gáza elleni támadásait a nácik zsidó emberekkel szembeni bánásmódjához hasonlította a Reuters tudósítása szerint.

NATO-tag Törökország, amely támogatja az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megállapodását, bírálta Izrael Gáza ellen folytatott légi és szárazföldi támadását, „terrorállamnak” nevezve azt. Álláspontja szerint a vezetőket nemzetközi bíróság elé kell állítani.

Erdogan kijelentette, hogy Törökország szívesen látja az akadémikusokat és tudósokat, akiket a gázai konfliktussal kapcsolatos nézeteik miatt üldöznek. Hozzátette,  az Izraelt támogató nyugati országok bűnrészesek abban, amit ő háborús bűnöknek nevezett.

Az izraeli kormányfő nem várt sokat a válasszal.

Azt írta, „Erdogan, aki népirtást követ el a kurdok ellen és világrekordot állított be a börtönbe vetett ellenzéki újságírók számát illetően, az utolsó ember, aki erkölcsről prédikálhat.”

Netanjahu azzal is megvádolta Erdogant, hogy dicséri a Hamászt, sőt, annak magas rangú vezetőit is fogadja. Védelmébe vette továbbá az izraeli hadsereg, amely elmondása szerint a legnagyobb erkölcsi értékkel rendelkezik a világon, és „a világ legkegyetlenebb terrorszervezete ellen harcol.”

A Hamász egészségügyi minisztériumának szerdai adatai szerint az október 7-én kezdődött háború során eddig több mint 21 ezer palesztin vesztette életét.

Kiadta Erdogan útját Orbán Viktor holland barátja

Geert Wilders, aki megnyerte a parlamenti választásokat Hollandiában, arra szólította fel a török ​​állampolgárokat, hogy válasszanak új vezetőt, méghozzá olyat, aki támogatja a vallás és a politika elválasztását.