Új életet próbált lehelni második hivatali idejébe Emmanuel Macron keddi sajtótájékoztatóján. Az országban sok az oktatással kapcsolatos aggodalom, erre tekintettel az elnök a fiatalok polgári felelősségvállalásának javítására és a radikalizmus visszaszorítására tett ígéretekkel spékelte meg mondandóját.

Ennek megfelelően bejelentette: a következő két éven belül kötelezővé válhat az iskolai egyenruha viselése és minden gyermeknek meg kellene tanulnia a francia nemzeti himnuszt, a „La Marseillaise”-t, sőt, azt az elképzelését is felvázolta, hogy minden gyermeknek kötelező drámatanfolyamon kellene részt vennie.

Elmondása szerint Franciaország erősebb és egységesebb lesz, „ha újra megtanuljuk az értékeket, a közös kultúrát, a tiszteletet az osztályteremben, az utcán, a tömegközlekedésben és az üzletekben.” – számolt be az Elysée-palotában tartott sajtótájékoztatóról a Le Monde.

Az elnök azonban itt nem állt meg. Kijelentette, hogy szabályozni kívánja a kisgyermekek körében, hogy mennyi időt tölthetnek a képernyő előtt.

Ugyan az nem derült ki pontosan, hogy mindezt hogyan valósítaná meg, elmondta, hogy hogy a kormány intézkedéseket fog tenni ennek érdekében. 

Macron ígéretet tett arra is, hogy „rendet tesz”, amelyet a határok jobb ellenőrzésével, a civilizálatlan viselkedés elleni küzdelemmel, a rendőri jelenlét megduplázásával, a kábítószer, továbbá a radikális iszlám elleni küzdelemmel igyekszik elérni.

Macron jobban szereti a tivornyákat, mint a száraz januárt

Emmanuel Macron francia elnököt azzal vádolták meg, hogy engedett a borlobbinak, mivel nem támogatta kellő mértékben az alkoholfogyasztás felfüggesztésére ösztönző kampányt.