A török választók rég nem látott csapást mértek Tayyip Erdogan elnökre és pártjára vasárnap egy országos helyi szavazáson, amely megerősítette az ellenzéket, mint politikai erőt, és egyértelműen kijelölte Ekrem Imamoglu isztambuli polgármestert az elnök legfőbb riválisává.

A legutóbbi közlések szerint Imamoglu 10 százalékponttal vezetett a polgármesteri tisztségért folytatott versenyben Törökország legnagyobb városában, Isztambulban, míg az ellenzéki Republikánus Néppárt (CHP) megtartotta a fővárost, Ankarát és 15 további polgármesteri helyet szerzett országszerte - tudósított a Reuters. 

Ez Erdogannak és pártjának (AKP) az eddigi legkomolyabb vereséget jelentette több mint két évtizedes hatalma során, és változást jelezhet az ország megosztott politikai helyzetében.

Maga Erdogan is „fordulópontnak” nevezte ezt egy éjfél utáni beszédében.

Elemzők szerint ő és az AKP is sokkal rosszabbul szerepelt, mint azt a közvélemény-kutatások előre jelezték: a megugró infláció, az elégedetlen iszlamista szavazók megpecsételték Erdoganék sorsát. 

Aki nem érti a nemzet üzenetét, az előbb-utóbb veszíteni fog

- mondta az 53 éves Imamoglu vasárnap késő este több ezer ujjongó támogatónak, akik közül néhányan Erdogan lemondását skandálták.

Ekrem Imamoglu győzelmi beszédet tart
Ekrem Imamoglu győzelmi beszédet tart
Kép: AFP

„Ma este 16 millió isztambuli küldött üzenetet riválisunknak és az elnöknek egyaránt” - mondta az egykori üzletember, aki 2008-ban lépett be a politikába, és ma már széles körben az elnökjelölt kihívójaként emlegetik .

Pedig Erdogan, aki az 1990-es években szülővárosának, Isztambulnak a polgármestere is volt, keményen kampányolt az önkormányzati választások előtt. A fővárosban, Ankarában, az AKP központjában összegyűlt tömegekhez fordulva Erdogan kijelentette, hogy szövetsége „elveszítette a fölényt” szerte az országban, és lépéseket fog tenni a választók üzenetének kezelésére.

Ha hibáztunk, kijavítjuk az elkövetkező években...ha valami hiányzik, pótoljuk

- mondta.

A felnyitott urnák 92,92 százaléka szerint Európa legnagyobb városában, Isztambulban  Imamoglu 50,92 százalékos támogatottságot szerzett, míg az AKP-s kihívója, Murat Kurum, az Erdogan-kormány volt minisztere 40,05 százalékkal végzett a második helyen. 

Pedig a közvélemény-kutatások szoros versenyt jósoltak nemcsak Isztambulban, hanem máshol is, ráadásul a CHP esetleges veszteségeit mérve.

Az állami Anadolu Ügynökség által közölt részleges hivatalos eredmények mindezekre rácáfolva azonban azt mutatták, hogy az AKP és fő szövetségese 19 kulcsfontosságú településen – köztük Bursában és Balikesirben – elbukta a polgármesteri tisztséget,

A CHP országosan nagyjából egy százalékot vert rá a kormánypártra, ami 35 év óta először fordult elő.

Mert Arslanalp, az isztambuli Bogazici Egyetem politológus adjunktusa szerint ez Erdogan legsúlyosabb választási veresége a 2002-es országos hatalomra kerülése óta.

 

 

 

Teljesen elvesztette értékét a török líra, csúcson az infláció

Egyre csak emelkedik a török infláció, nem volt elég a jegybanki kamatemelés a megfékezéséhez. Persze, ha az állam vég nélkül költekezik, nem sokat számít a kamat. A monetáris politika csak akkor hatékony, ha a belföldi fizetőeszköz kínálatát, kibocsátását ténylegesen is vissza tudja fogni. >>>