Az elnöki hivatal közölte, hogy az új kormány kinevezéséig a közel két éve hivatalba lépett miniszterelnök és kormánya kezelik a folyó ügyeket.

Élisabeth Borne lemondásában hangsúlyozta, hogy a reformok folytatására minden eddiginél nagyobb szükség van – idézte az AFP.

A miniszterelnök lemondása mögött az áll, hogy az elnöki hivatal hetek óta jelezte: a heves parlamenti vitát kiváltott bevándorlási törvény elfogadását követően az államfő úgy kíván új lendületet adni második mandátumának, hogy a kormányzatot átszervezi. Ezáltal annak lejártakor, 2027-ben, az alkotmány szerint Macron nem jelöltetheti magát elnöknek harmadik alkalommal.

Elnöki források szerint Élisabeth Borne távozása jelentős kormányalakítással jár, amelyet az új miniszterelnöknek kell megszerveznie.

A 62 éves Élisabeth Borne Franciaország történetének második női miniszterelnöke volt, duplán túllépve elődje, Édith Cresson hivatali idejét. A baloldali, technokrata kormányfő nem volt népszerű a francia választópolgárok körében, és köztudottan Emmanuel Macronnal sem sikerült közös nevezőre jutnia.

Az államfő az X-en azt írta, Élisabeth Borne munkája „nap mint nap példaértékű volt”. Az új kormányfőt Emmanuel Macron várhatóan még hétfő este kinevezi – írja az MTI.

Összehozta az ellenfeleket a francia gigatüntetés, csak Le Pen pártja kapta az ívet

Több mint 182 ezren vettek részt az antiszemitizmus elleni és a Hamász által fogva tartott túszok szabadon engedéséért meghirdetett békés tiltakozó meneteken a francia nagyvárosokban - közölte a francia belügyminisztérium.