A volt elnököt 37 rendbeli szövetségi bűncselekménnyel vádolják az otthonában tárolt, elnöki időszakából származó minősített iratokkal összefüggésben.

Donald Trump elleni vizsgálatok felügyeletére, az igazságügyi miniszter által kinevezett különleges ügyész a volt elnököt az alábbiakkal vádolja:

  • az igazságügyi szervek munkájának akadályozásával,
  • a hatóságok félrevezetésével,
  • és a kémkedésről szóló törvény megsértésével.

A politikus floridai rezidenciáján tavaly augusztusban tartott bejelentés nélküli házkutatást a nyomozóhatóság, ahol a lefoglalt iratok között 102 minősített dokumentum is volt, köztük nemzetbiztonsági jelentőségűek.

Ez fájhat Trumpnak: börtönbüntetés is lehet a szakértő szerint a szövetségi vádemelésből

A titkosított iratok ügyében komolyabban megütheti a bokáját Donald Trump volt amerikai elnök, mint a felnőttfilmes színésznő lefizetése miatt. Előbbiek esetében szövetségi vádemelés történt, és kedden kell az üzletemberként is tevékenykedő politikusnak megjelennie miatta a bíróságon. Letartóztatásra egyelőre nem kell számítani, hosszabb távon azonban benne lehet a pakliban. Bővebben>>>

Hárítja a vádakat, mindez szerinte csak boszorkányüldözés

A tárgyalóteremből származó beszámolók szerint Donald Trump ügyvédje útján közölte a bíróval, hogy ártatlannak tartja magát az ellene felhozott vádakban. Azt megelőzően Donald Trumpot a büntetőeljárás szabályainak megfelelően nyilvántartásba vették.

A keddi bírósági megjelenés előtt Donald Trump a közösségi oldalán megismételte, hogy az eljárást az ellene zajló „boszorkányüldözés” részének tartja.

A volt elnök az ellene történt újabb vádemelésről saját maga számolt be még múlt csütörtökön, és akkor egy videóban a nyilvánosság előtt is kijelentette, hogy ártatlan.

Kedden a Miami bíróság épületénél mellette és ellene tüntetők fogadták Donald Trumpot, valamint kisebb szimpátiatüntetést New Yorkban a Trump-toronyháznál is tartottak támogatói.

Egyszerre több bírósági üggyel is bajlódik a volt amerikai elnök, ugyanis szexuális erőszak vádjával is küzd, amely szerint az 1990-es években E Jean Carroll az áldozatául esett egy áruház öltözőjében. Ezeket a vádakat Trump szintén tagadja.