A COVID egy új, rendkívül fertőző törzse terjedhet el az Egyesült Királyságban, ahonnan már csak idő kérdése, amíg eljut Európa térségébe – írja a román Adevarul.

A szakértők az „Omikron unokaöccsének” nevezték el az új variánst, ami hivatalosan a HV.1 nevet kapta. 

Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint a HV.1 variáns jelenleg a domináns törzs az Egyesült Államokban, az összes regisztrált megbetegedés negyedéért felel, míg egy másik variáns, az Eris az esetek 22 százalékáért.

Matthew Binnicker, a klinikai virológia igazgatója elmagyarázta, hogy ezek a törzsek némi hasonlóságot mutatnak az Omikronnal.

Dr. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának fertőző betegségekkel foglalkozó professzora arra mutatott rá, hogy a HV.1 változat „olyan fertőző, mintha az Omikron unokaöccse lenne.”

Brit orvosok tapasztalatai alapján az új vírusváltozás által okozott fertőzés tünetei közé tartozik a torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, köhögés, fáradtság, fejfájás, izomláz. Az új variáns nem aggresszívabb, mint a korábbi változatok, valamivel könnyebben terjed, de az esetek nem súlyosabbak.

Mutatunk egy ábrát, ami bizonyítja, hogy érkezik az újabb járvány

A hatóság adatai szerint egy hét alatt 29 ezerrel több beteg ment a háziorvosához felső légúti panaszokkal. Még rengeteg ingyenes influenza vakcina elérhető a háziorvosoknál, de az NNGYK oltópontján is háromezer forintért be lehet adatni.
Bővebben--->