római katolikus egyháznak komolyan el kellene gondolkodnia a papok házasságkötésének engedélyezésén – mondta egy magas rangú vatikáni tisztviselő és Ferenc pápa tanácsadója egy vasárnap megjelent interjúban.

Valószínűleg ez az első alkalom, hogy nyilvánosan kimondom, és egyesek számára eretneknek fog tűnni

– hangsúlyozta a Times of Malta című lapnak Charles Scicluna máltai érsek, aki egyben a Vatikán doktrinális hivatalának segédtitkára is.

Scicluna, aki talán leginkább a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos nyomozásairól ismert, megjegyezte, hogy a papok házasságot köthettek az egyház történetének első évezredében, és hogy a házasság ma is megengedett a katolikus egyház keleti rítusa szerint – számolt be róla a Reuters.

Ha rajtam múlna, felülvizsgálnám azt a követelményt, hogy a papoknak cölibátusban kell élniük. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezen komolyan el kell gondolkodnunk. Az egyház sok nagyszerű papot veszített el, mert a házasságot választották.

– nyilatkozta a 64 éves máltai érsek. 

Ferenc pápa a papi cölibátus eltörléséről beszélt

Ferenc pápa elképzelhetőnek tartja a papi cölibátus eltörlését. A katolikus egyházfő erről az argentin Infobae hírportálnak adott interjújában beszélt.Bővebben --->